Uczta smaków Ronana Kervarrec i Pawła Kałuskiego na gali CCIFP „Bretagne”

Aktualności

Uczta smaków Ronana Kervarrec i Pawła Kałuskiego na gali CCIFP „Bretagne”

Sofitel Warsaw Victoria został partnerem gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej CCIFP. Tematem przewodnim była Bretania. Uroczysta gala odbyła się 31 stycznia, w sali balowej Sofitel Warsaw Victoria. Za menu łączące polską i francuską tradycję kulinarną odpowiadali szef kuchni hotelu Sofitel Warszawa Victoria – Paweł Kałuski wraz z zaproszonym przez Izbę, specjalnie na tę okazję, francuskim mistrzem kuchni – Ronanen Kervarrec – szefem paryskiej restauracji Maison Ronan Kervarrec, posiadającej dwie gwiazdki Michelin.

Stawiając na najlepszą jakość i sezonowość produktów, szefowie wyczarowali doskonałe 3-daniowe menu. Na przystawkę podano kraba pająka z sorbetem i bulionem, który był perfekcyjnym wstępem do pierwszego dania głównego: rdzawca z Bretanii z małżami i maślanym sosem. Jako drugie danie główne, gościom podano kogucika z foie gras  w sosie winnym z grillowaną sałatą rzymską i ziołami. Dopełnienie menu stanowiły sery oraz bretońskie słodkości.

W procesie serwowania dań dla ponad 500 gości uczestniczyło 25 kucharzy oraz 65 kelnerów. Wieczór uświetniły występy artystyczne oraz zabawa taneczna przy rytmach prosto z Bretanii.

RONAN KERVARREC zdobywał pierwsze doświadczenia kulinarne u boku swojego ojca Albana w rodzinnej Auberge du Toul Douar w Hennebont, w regionie Morbihan, nieopodal Lorient. Od października 2020 roku jest właścicielem butikowego hotelu w St Grégoire, niedaleko Rennes, gdzie prowadzi dwugwiazdkową restaurację Maison Kervarrec. Po rozpoczęciu kariery jako pomocnik kucharza u Georges’a Blanca w 1991 roku, wspinał się po szczeblach kariery gastronomicznej, współpracując z takimi postaciami jak Guy Krenzer, dyrektor ds. kreacji w Lenôtre, oraz Yannick Alléno. Był szefem kuchni w Royal Mansour w Marrakeszu, następnie w Château de la Chèvre d’Or w Eze Village, gdzie zdobył 2 gwiazdki Michelin, oraz w Hostellerie de Plaisance w Saint-Émilion. Od 2014 roku jest również członkiem Collège Culinaire de France, a w 2012 r. był finalistą Bocuse d’Or France.

PAWEŁ KAŁUSKI doświadczenie zdobywał m.in. w hotelach Hyatt i Radisson SAS. Swoje umiejętności rozwijał uczestnicząc w licznych szkoleniach we Francji i Belgii, m.in. u legendarnego szefa Yves’a Mattagne. W 1998 został zwycięzcą prestiżowych konkursów: L’art de cuisine Martell i Toques Vertes Bonduelle. W 2017 objął stanowisko Executive chef’a hotelu Marriott Warsaw, gdzie miał okazję gotować m.in. dla Prezydentów USA i Polski. Od kwietnia 2022 roku kieruje kuchnią hotelu Sofitel Warsaw Victoria, a od 2023 r. jest członkiem Akademii Bocuse d’Or Poland.