Paweł Kałuski i Pascal Barbot gotowali dla ponad 520 osób na gali CCIFP „Future”

Aktualności

Paweł Kałuski i Pascal Barbot gotowali dla ponad 520 osób na gali CCIFP „Future”

Sofitel Warsaw Victoria po raz kolejny został partnerem gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej CCIFP. Tegoroczna jubileuszowa edycja wydarzenia uhonorowała 30 –lecie organizacji, a tematem przewodnim była przyszłość. Uroczysta gala odbyła się 2 lutego, tradycyjnie w sali balowej Sofitel Warsaw Victoria. Za menu łączące polską i francuską tradycję kulinarną odpowiada szef kuchni hotelu Sofitel Warszawa Victoria – Paweł Kałuski wraz z zaproszonym przez Izbę, specjalnie na tę okazję, francuskim mistrzem kuchni – Pascalem Barbot – szefem paryskiej restauracji L’Astrance, posiadającej dwie gwiazdki Michelin.

Coroczna gala CCIFP jest jednym z najważniejszych wydarzeń polsko-francuskiego biznesu, w którym uczestniczą prezesi największych firm francuskich i polskich. Wyjątkowa kolacja, atmosfera sprzyjająca nawiązywaniu kontaktów i elegancja spotkania sprawiają, że jest to jedno z najbardziej wyczekiwanych wydarzeń CCIFP. Tradycyjnie już od wielu lat wydarzenie odbywa się w prestiżowej  sali balowej Sofitel Warsaw Victoria.

Wieczór uświetniły futurystyczne pokazy artystyczne, a o podniebienia Gości zadbali szefowie Paweł Kałuski oraz Pascal Barbot, którzy stawiając na najlepszą jakość i sezonowość produktów wyczarowali doskonałe 3-daniowe menu. Na przystawkę podano consommé pomidorowe ze smardzami, czarną soczewicą  i confit pomidorowym, które było idealnym wstępem do pierwszego dania głównego: perliczki z truflą, purée z kasztanów, wędzonym bobem z sosem z czerwonego wina i Armaniaku. Drugie danie główne to karmelizowany antar patagoński z młodymi porami gotowanymi w bulionie z wodorostów i beurre blanc z sosem sojowym. Dopełnienie menu stanowiły jubileuszowy tort oraz bufet serowy. W procesie serwowania dań uczestniczyło aż 30 kucharzy oraz 90 kelnerów.

Szefom asystowali dwaj adepci sztuki kulinarnej z zaprzyjaźnionej z Sofitel Warszawa Victoria szkoły gastronomicznej im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.

PASCAL BARBOT jako młody student i podróżnik, zaczął kształcić się w najlepszych restauracjach w Europie i Australii. Przez pięć lat pracował z trzygwiazdkowym szefem Alainem Passardem w restauracji L’Arpège w Paryżu, gdzie poznał tajniki kulinarne mistrza i nauczył się szacunku do podstawowych produktów. Wraz z Christophe Rohat założył w 2000 roku restaurację Astrance, która szybko stała się jednym z najważniejszych punktów na kulinarnej mapie Paryża. W 2005 został uznany Najlepszym Kucharzem Francji.

PAWEŁ KAŁUSKI doświadczenie zdobywał m.in. w hotelach Hyatt i Radisson SAS. Swoje umiejętności rozwijał uczestnicząc w licznych szkoleniach we Francji i Belgii, m.in. u legendarnego szefa Yves’a Mattagne. W 1998 został zwycięzcą prestiżowych konkursów: L’art de cuisine Martell i Toques Vertes Bonduelle. W 2017 objął stanowisko Executive chef’a hotelu Marriott Warsaw, gdzie miał okazję gotować m.in. dla Prezydentów USA i Polski. Od kwietnia 2022 roku kieruje kuchnią hotelu Sofitel Warsaw Victoria, a od 2023 r. jest członkiem Akademii Bocuse d’Or Poland.