Juan Guillamón, szef kuchni i właściciel restauracji Almo, został kolejnym jurorem 22. finału Kulinarnego Pucharu Polski. Zawodników będzie więc oceniał sędzia, którego restauracja ma na koncie Gwiazdkę Michelin.
Kariera zawodowa Juana Guillamóna rozpoczęła się w kuchniach Muzeum Historii Naturalnej w Londynie. To, co początkowo miało być pracą tymczasową, sprawiło, że odkrył swoje prawdziwe powołanie.
Po ukończeniu studiów restauratorskich zdecydował się kontynuować naukę u świetnych fachowców. Najpierw w swojej ojczyźnie, Murcji, w La Cabaña Buenavista, a następnie pracując w prestiżowych restauracjach w całej Hiszpanii: Flanigan w Palma de Mallorca, El Portal del Echaurren w La Rioja, Arzak w San Sebastián i Calima w Marbelli.
Niedługo potem miał okazję pracować w zespole Ferrari Formuły 1, gdzie przez sześć sezonów realizował swoją pracę podróżując po świecie. To doświadczenie pozwoliło mu poszerzyć swoją kulturę gastronomiczną, wprowadzając nowe produkty i techniki.
W tym okresie łączył tę działalność z innymi, będąc szefem kuchni w restauracjach w Madrycie i Las Palmas na Gran Canarii. Staże odbywał w restauracjach w Walencji, Madrycie czy São Paulo.
W kwietniu 2019 rozpoczął swój projekt AlmaMater (obecnie Almo) w samym sercu Murcji, położonej w południowo-wschodniej Hiszpanii.
W tym czasie był finalistą nagrody „Revelation Chef” Award of Madrid Fusión 2021. W tym samym roku AlmaMater otrzymał Sol od Repsol Guide. Juan został również uznany za najlepszego szefa kuchni w regionie Murcia w konkursie Gastronomy Awards 2021.
W listopadzie 2022 r. restauracja Almo została wyróżniona Gwiazdką Michelin.
źródło: biuro prasowe KPP