Śniadania stają się nowym polem do eksperymentowania w świecie gastronomii, gdzie kucharze prześcigają się w kreatywności, oferując nowoczesne, zdrowe i unikalne dania. Oto przegląd najmodniejszych propozycji śniadaniowych, którymi inspirują się szefowie kuchni na festiwalu Breakfast Week, który potrwa do 24 kwietnia. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.
5 trendów na Breakfast Week
#granolaboy – kopenhaska kuchnia na dobre rozgościła się w naszej świadomości za pomocą licznych obrazów popkultury i nowych miejsc, powstających dzięki inspiracji Danią. Wszyscy pamiętamy Marcusa z The Bear odkrywającego tajniki duńskiego cukiernictwa i ichniej kuchni. Proste, skandynawskie śniadania oparte na różnorodności i jakościowych składnikach to przywieziona zza Bałtyku moda, która zostanie z nami na dłużej. W menu Dutch Baby wrocławskiego lokalu Meistersztyk mogliśmy skosztować puchaty omlet wytrawny lub na słodko, otwarte kanapki na żytnim chlebie z wędzonymi lub marynowanymi rybami oraz talerze z kopenhaskim miksem – pieczywem, masłem, jajkiem na miękko, klasycznym żółtym serem i konfiturą.
Prosto z pola – wraz ze wzrostem świadomości szefowie kuchni dbają o to, skąd pochodzi jedzenie, które trafia na talerze. Ważne są lokalne produkty, pieczywo wypiekane na miejscu i dania tworzone od podstaw. Goście oczekują, że sadzone jajka pochodzą od szczęśliwych kurek, a zioła prosto z ogródka. Restauracje robią wszystko, by wyjść tym oczekiwaniom naprzeciw.
Newstalgia – to kulinarny trend, który dostrzegamy w każdym posiłku w ciągu dnia. Na śniadaniowych talerzach pojawia się pod postacią dań inspirowanych tymi przygotowywanymi przez nasze babcie i mamy. Kremowe owsianki, kasza manna z syropem malinowym i jajecznica na grubo krojonym boczku, cebuli i pomidorach – to tylko przykłady kulinarnych propozycji od restauratorów. Każda z nich ma za zadanie nasycić i wypełnić dziecięcymi wspomnieniami sprzed lat, których smak odnajdziemy właśnie na festiwalowych talerzach.
Jajochlebki zawsze z nami – danie nawiązujące do trendu newstalgii, jednak zdecydowanie zasługuje na własne miejsce w tym rankingu. Ukryte w wielu kartach menu pod nazwą „tosty francuskie” są przykładem na to, jak można odczarować danie sprzed lat i pokazać je w zupełnie innym świetle. Szefowie kuchni prześcigają się w wymyślnych dodatkach, rodzajach pieczywa i sposobach maczania. Jednak idea jajochlebków zawsze pozostaje taka sama: chrupiące i maślane z zewnątrz, mięciutkie w środku.
Ostrość w nowym wydaniu – rozgrzewające śniadania pojawiają się w restauracjach coraz częściej. Szefowie kuchni wprowadzają ostrość w różnych wariantach, czerpiąc inspiracje ze wszystkich zakątków świata. Na śniadanie proponują bliskowschodnią Shakshukę z harissą, tosty z awokado i olejem chilli, filipińskie congee, czy też śniadaniowe burrito z pikantną salsą.
Festiwalowe śniadania można rezerwować na stronie https://BreakfastWeek.pl w Warszawie, Krakowie, Poznaniu, Trójmieście i we Wrocławiu. Breakfast Week, tak jak RestaurantWeek®, potrwa do 24 kwietnia.
Wyjątkowe, popisowe menu śniadaniowe z festiwalową kawą na napoju roślinnym przygotowują nie tylko już dobrze znane miejsca, ale także warte uwagi Restauracje do odkrycia. Wśród nich między innymi: Techie’s, Młyn Bistro, Pomelo Bistro, Meistersztyk, Cafe Młyńska oraz Green Egg.