Śniadania stają się nowym polem do eksperymentowania w świecie gastronomii. Szefowie prześcigają się w kreatywności, oferując nowatorskie, zdrowe i unikalne dania. Oto przegląd najciekawszych propozycji z tegorocznego Festiwalu BreakfastWeek, który potrwa do 17 listopada.

Festiwalowe śniadania można rezerwować w Krakowie, Poznaniu, Trójmieście, Warszawie oraz we Wrocławiu. Grono festiwalowych miast i regionów w tej edycji powiększyło się o Szczecin i Śląsk. Wśród festiwalowych restauracji polecamy zajrzeć m.in. do krakowskiego Le Scandale, poznańskich BulwaR, ja_brzoza, Moment Cafe, Lavenda food&cake, MO.BAR i Nadzieja, szczecińskich Limone Cafe, Orsola Centrum, Restauracja Lokalna, małe przyjemności, Bonjur French Bistro, Restauracja Sowa, Bajgle Króla Jana, Latin Brunch czy Winestone, trójmiejskich Made in Sopot, I Love You, Młyn Bistro, La Muerte, warszawskiej Poznańskiej 11 oraz śląskich Cremino Bakery, Mundo food&people, Magnum 2.0, Same Maszkety i Szynówka 2.0.

W menu Do Środka podczas Festiwalu znajdziemy m.in. kanapkę z maślanej brioszki z „mięsem” konopnym. Do tego modra kapusta, ogórek, gochujang mayo, marchewka i kolendra. To raj dla wszystkich, którzy kochają bagietki, brioszki, grahamki i kajzerki z azjatyckim twistem.

W menu Radiova Bistro & Cafe w Krakowie proziaki, czyli klasyczne puchate placki mączne z dodatkiem prozy, smażone na patelni. Choć wywodzą się z Podkarpacia, to zawędrowały aż do Krakowa. W restauracji serwowane są z pesto z jarmużu i migdałów, pastą z suszonych pomidorów i czosnku niedźwiedziego, jajkiem sadzonym na listkach rukoli oraz kiełbaską. Jest też wersja na słodko: z twarożkiem limonkowym, konfiturą śliwkowo-pomarańczową, dżemem jabłkowo-morelowym oraz z konfiturą z żurawiną, musem z rokitnika i owocami.

W Orsoli Przestrzennej w Szczecinie kultowe pankejki zjemy w nieco innym wydaniu – z karmelizowaną w cynamonie gruszką, sezonowymi owocami, kremową burratą oraz posypką z prażonych pistacji i migdałów.

Jajecznica bez jajek – choć brzmi niedorzecznie, smakuje wybornie. Główny składnik należy wymienić na tofu, dzięki czemu powstanie tofucznica. Ten wegański klasyk, odpowiednik zwykłej jajecznicy, od wielu lat gości na śniadaniowych stołach, nie tylko miłośników kuchni roślinnej. W stołecznej Karmie, zlokalizowanej na warszawskich Bielanach, zjecie ją z pomidorami, szczypiorkiem i garścią aromatycznych przypraw, które nadają jej wyrazistego charakteru.

Rezerwacje trwają na https://BreakfastWeek.pl.

Udostępnij artykuł