9-11 października branża gastronomiczna spotka się w hotelu Oficerski Yacht Club w Augustowie, aby móc obserwować zmagania dwunastu kucharzy, którzy spróbują dowieść, kto z nich jest mistrzem podlaskiej kuchni. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.
W konkursie udział weźmie 6 dwuosobowych zespołów, które będą musiały przygotować danie główne nawiązujące do regionalnej kuchni Podlasia. Formuła konkursu to Black Box – zawodnicy do samego końca nie będą wiedzieli jakich produktów będą musieli użyć.
Dodatkową atrakcją będzie „Starcie Gwiazd”, w którym udział wezmą Artur Lenczewski (organizator konkursu i właściciel restauracji Talerz Smaku), Joanna Brodzik (aktorka filmowa i teatralna, a także miłośniczka kuchni, autorka książki UMAMI), oraz Andrzej Polan (mistrz sztuki kulinarnej, właściciel restauracji Polana Smaków).
Zgłoszenia do konkursu organizatorzy przyjmują do dnia 31 sierpnia pod adresem smakipodlasia.konkurs@gmail.com.
Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Artur Lenczewski.