Sebastian Olma szefem kuchni w Hotelu Pałac Mała Wieś

Ludzie

Sebastian Olma szefem kuchni w Hotelu Pałac Mała Wieś

Sebastian Olma objął stanowisko Executive Head Chefa w Hotelu Pałac Mała Wieś, gdzie będzie odpowiadał za rozwój restauracji Stara Wozownia, obiektów bankietowo-konferencyjnych Nowa Oranżeria oraz Szklarnia, a także cukierni Herbaciarnia Pałacowa i sekcji cateringowej firmy.

Sebastian Olma zamierza rozwijać kuchnię, której motywem przewodnim będą produkty z lokalnych składników grójeckiego zagłębia sadowniczego. Nie będzie ograniczać się wyłącznie do polskiej kuchni, ale ta będzie miała wiodącą pozycję.

W menu restauracji Stara Wozownia znajdziemy pierogi z truflą, troć z dzikimi brokułami czy kaczka z mirabelkami. Natomiast 18 października odbędzie się kolacja degustacyjna pt. Powab Jabłka. W czasie komentowanej kolacji goście poznają rolę jabłka w kulturze, spróbują cydrów od rzemieślniczych producentów oraz skosztują wyjątkowego menu degustacyjnego przygotowanego w oparciu o jabłka z Sadu Książęcego.

Sebastian doświadczenie zdobywał w najlepszych restauracjach w Polsce i za granicą, pracując z największymi szefami kuchni na świecie. Odwaga i ambicja młodego kucharza zaprowadziły go do Gordona Ramseya oraz Toma Aikensa – ikon brytyjskiej kuchni. Zwycięzca programu Top Chef, w IV i V edycji Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia sous chef Wojciecha Modesta Amaro, a obecnie regularnie gości w kuchni Dzień dobry TVN jako prowadzący sekcji kulinarnej.

Współtwórca restauracji dla artystów Open’er Festiwal, na którym co roku goszczą takie gwiazdy jak Bruno Mars, Kylie Minogue, Depeche Mode czy Foo Fighters. Jest autorem wystawnych kolacji podczas Balów Fundacji TVN. Przygotowywał wykwintne kolacje dla przywódców i przedstawicieli polskiego rządu oraz wielu europejskich państw podczas obchodów 80 rocznicy wybuchu II wojny światowej, m.in. dla wiceprezydenta USA Mike’a Pence’a, prezydenta Niemiec Frank-Waltera Steinmeiera, kanclerz Niemiec Angeli Merkel czy prezydenta Francji Emmanuela Macrona.

Warto wspomnieć iż pracując w prestiżowych restauracjach takich jak: Pied à Terre 1*, Esporta Chiswick Club, Carluccio’s Kafe, Restauracja Toma Aikensa 1*, Kafe Zielony Niedźwiedź, Sketch w Teatrze Wielkim sięgał po kolejne nagrody oraz wyróżnienia.

Wraz z zespołami, którymi kierował zdobył tytuł Knajpy Roku 2014 w plebiscycie Gazety Wyborczej, prestiżową rekomendację Slow Food Polska, Grand Award – 3 widelce – w plebiscycie 100 Poland Best Restaurants oraz dwie czapki i 14 punktów w II edycji przewodnika Gault&Millau. W ostatniej restauracji, którą kierował – Belvedere w Łazienkach Królewskich zespół pod jego kierownictwem uzyskał rekomendację prestiżowego przewodnika Michelin – Main Cities of Europe.

Fot. Jakub Kopycki
oprac. red.