Za nami pierwsza edycja konkursu kulinarno-cukierniczego Trophee Mille Polska 2023, który odbył się 10 listopada podczas 30. Targów HoReCa w Krakowie. Do konkursu przystąpiło 6 zespołów składających się z uczniów ze szkół o profilu gastronomicznym. Każdej drużynie towarzyszył nauczyciel, który był obecny przy boksie konkursowym pełniąc rolę trenera. Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.
Najlepszą drużyną okazali się uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 im. Mjr. H. Sucharskiego w Krakowie – Wiktoria Suchenko i Rober Szczałba, których do zwycięstwa poprowadził nauczyciel Łukasz Cichy, zawodowo związany z restauracją Biała Róża, w której pełni funkcję szefa kuchni. Następny krok dla zwycięzców to międzynarodowy finał w Reims, który odbędzie się 24 marca 2024 r.
Jestem pod wielkim wrażeniem zaangażowania i przygotowania młodych ludzi do konkursu. Mimo stresu, który był widoczny, dali wszyscy radę a dania, które wykreowali były spójne, smaczne i bardzo efektowne. Serdecznie gratuluję wszystkim kandydatom oraz ich mentorom nauczycielom. To była prawdziwa uczta w słonej i słodkiej odsłonie. Cieszę się i jestem dumny, że konkurs na stałe wszedł oficjalnie do Polski za sprawą agencji Smarten, której dziękuję, za tak profesjonalne przygotowanie – powiedział Philippe Mille, Honorowy Przewodniczący Jury, pomysłodawca konkursu.
Z wielu zgłoszeń Komitet Organizacyjny Trophee Mille Polska wyłonił 6 zespołów dwuosobowych, które zaprezentowały się w finale:
Antonina Sułkowska i Eryk Makowiak z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J Śniadeckich w Poznaniu, nauczyciel Karolina Mikołajczyk – Nieckarz
Zuzanna Śliwa i Dominik Lorek z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. Wincenta Witosa w Nawojowej, nauczyciel Anna Wilk
Maja Wiśniewska i Przemysław Szulc z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Studzieńcu, nauczyciel Agnieszka Struś
Joanna Kaniecka i Adam Łodej z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, nauczyciel Tomasz Zapała
Wiktoria Suchenko i Rober Szczałba z Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 1 im. Mjr. H. Sucharskiego w Krakowie, nauczyciel Łukasz Cichy
Weronika Bubrowiecka i Mateusz Rutkowski z Zespołu Szkół Zawodowych im. Adama Chętnika w Ostrołęce, nauczyciel Ewa Okowicka-Dyl
10 listopada w Krakowie każda drużyna miała do przygotowania w ciągu 3 godzin i 30 minut dwa dania, każde w ośmiu porcjach: pierwsze na słono z wykorzystaniem łososia, śmietany 14% oraz dowolnych leśnych grzybów i drugie danie na słodko (deser) na bazie czekolady i dowolnej dyni.
Konkurs poprowadził Tomasz Purol, szef kuchni sopockiej restauracji White Marlin.
Pierwszy finał polskiej edycji Trophee Mille Polska 2023 został przeprowadzony na takich samych zasadach i wytycznych regulacyjnych ustanowionych przez Trophee Mille International. Nad przebiegiem całego konkursu czuwał przewodniczący jury Robert Sowa, natomiast za stronę techniczną konkursu odpowiadał Michał Markowicz i team w składzie: Mirosław Ciołak, Paweł Kałuski i Dawid Cieśliński.
W jury zasiadały prawdziwe autorytety polskiej sceny kulinarnej i cukierniczej oraz pomysłodawca konkursu, a wśród nich znaleźli się: Bożena Sikoń-Wojtal, Honorowa Przewodnicząca Jury, Philippe Mille, Honorowy Przewodniczący Jury, Kurt Scheller, Krzysztof Małocha, Grzegorz Fic, Roman Pawlik, Iga Sarzyńska, Krzysztof Kopciński, Tomasz Deker, Konrad Korszla i Miłosz Kowalski.
Zawsze wzruszają mnie młodzi ludzie, którzy startują w konkursach i na pierwszy rzut oka widać ich pasję do gotowania. Jest nadzieja, że nasz fach ma przyszłość i będzie miał kto nas zastąpić. Podczas konkursu u wszystkich dało się zauważyć stres, ale większość poradziła sobie naprawdę dobrze, biorąc pod uwagę emocje, które im towarzyszyły i oko kamery, które cały czas obecne było przy boksach relacjonując ich pracę na żywo. Muszę przyznać, że każdy zespół wykonał kawał dobrej roboty, niejeden szef kuchni nie powstydziłby się takich dań w swojej restauracji – powiedział Robert Sowa, przewodniczący jury.
Kwestie stricte kuchenne na stanowiskach oceniało jury techniczne w składzie: Marcin Sołtys i Krzysztof Gawlik pod czujnym okiem przewodniczącego Dariusza Ratuszniaka.
Uroczystość wręczenia pamiątkowych dyplomów, okazjonalnych talerzy od firmy Churchill, ogłoszenie wyników i przekazanie nagród nastąpiło po konkursie, jak tylko wszystkie punkty zostały skrupulatnie policzone przez szefa Adama Chrząstowskiego, sekretarza konkursu. Zwycięska drużyna otrzymała specjalnie zaprojektowany przechodni puchar.
Na podium stanęły następujące zespoły:
I miejsce: Wiktoria Suchenko i Rober Szczałba z Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 1 im. Mjr. H. Sucharskiego w Krakowie
II miejsce: Joanna Kaniecka i Adam Łodej z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach
III miejsce: Zuzanna Śliwa i Dominik Lorek z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. Wincenta Witosa w Nawojowej
Zdjęcia: Michał Hawliczek
Zdjęcia dań: Edward Trzeciakiewicz
***
Trophee Mille jest pierwszym konkursem kulinarno – cukierniczym dla szkół gastronomicznych w Polsce o zasięgu międzynarodowym, którego celem jest wzmocnienie talentów i motywacji uczniów szkół gastronomicznych, którzy pasjonują się gotowaniem, jak również przekazywanie wiedzy i doświadczenia przez najlepszych kucharzy młodszemu pokoleniu.
Oficjalnym przedstawicielem marki Trophée Mille w Polsce jest agencja Smarten PR www.smartenpr.pl