Praktyczna wiedza, umiejętność współpracy i wysoka odporność na presję czasu – to cechy, którymi muszą wykazać się szefowie kuchni biorący udział w Olimpiadzie Kulinarnej IKA. Zbliżająca się edycja międzynarodowego konkursu odbędzie się 2-7 lutego w Stuttgarcie. Wezmą w niej udział kucharze z kilkudziesięciu krajów, w tym także Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy, która sukcesywnie przygotowuje się do wyjazdu w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.
W tegorocznej edycji Olimpiady Kulinarnej IKA uczestnicy zmierzą się w dwóch konkurencjach: Restaurant of Nations (przygotowanie trzech dań dla ponad 100 gości) oraz Chef’s Table (sporządzenie od podstaw rozbudowanego menu dla 12 osób). Zespołowi z Polski przewodzą Bartosz Peter (kapitan drużyn) oraz Sebastian Krauzowicz (manager). Oto skład poszczególnych drużyn powołanych przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy – seniorzy:
- Bartosz Peter – kapitan
- Marcin Gruszka – kucharz
- Maciej Hippler – kucharz
- Sebastian Plasota – kucharz
- Tomasz Ziółkowski – kucharz
- Michał Świerad – cukiernik
- Angelika Chwyć – cukiernik
- Łukasz Wódz – asystent
- Wojciech Waliszewski – asystent
Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy – juniorzy:
- Bartosz Peter – kapitan
- Weronika Gurynow – kucharz
- Nikita Vikhrov – asystent
- Anna Kochańska – asystent
Naszą ekipę tworzą ludzie z pasją, ogromną wiedzą i doświadczeniem niezbędnym do rywalizacji na poziomie międzynarodowym. Chcemy być przygotowani w stu procentach, dlatego już od kwietnia tego roku spotykamy się w pełnym składzie w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. To właśnie tu rozwijamy swoje umiejętności i sprawdzamy, jak w praktyce radzimy sobie z zadaniami konkursowymi. Z treningu na trening nasza forma jest coraz lepsza, dlatego mam pewność, że w Stuttgarcie będziemy zadowoleni z wykonanej pracy – mówi Bartosz Peter, kapitan drużyn, ekspert w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.
Sumienne przygotowania okazały się kluczem do sukcesów Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy w poprzedniej edycjach Olimpiady Kulinarnej IKA. W 2020 roku drużyna wróciła z trzema sebrnymi medalami w kategoriach Chef’s Table, Restaurant of Nations seniorów i Restaurant of Nations juniorów. Z kolei podczas Kulinarnego Pucharu Świata 2022 (Villeroy & Boch Culinary World Cup) ekipa juniorów zdobyła dwa srebrne medale w dwóch różnych kategoriach.
Partnerami strategicznymi Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy są Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa. Marki od lat wspierają branżę gastronomiczą, biorąc aktywny udział w największych wydarzeniach kulinarnych, angażując się w rozwój zawodowy uczniów szkół gastronomicznych i kucharzy, a także ściśle współpracując z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierników. W Instytucie Kulinarnym Transgourmet reprezentanci Polski na Olimpiadę Kulinarną IKA mają możliwość skorzystania ze sprzętu najnowszej generacji oraz wysokiej jakości produktów znajdujących się w hali Selgros Warszawa-Piaseczno.
Dokładamy wszelkich starań, by do Stuttgartu wysłać jak najlepiej przygotowany zespół. Dzielimy się swoją wiedzą i doświadczeniem, a podczas treningów na bieżąco omawiamy mocne strony dań i kwestie, które należy poprawić. Możemy sobie na to wszystko pozwolić dzięki doskonałemu wyposażeniu hali Selgros w Piasecznie oraz dostosowanej do tego typu wydarzeń przestrzeni Instytutu Kulinarnego Transgourmet. Przed wyjazdem czeka nas jeszcze kilka spotkań – jestem pewien, że z tak zmotywowaną drużyną maksymalnie wykorzystamy ten czas – dodaje Jarosław Uściński, prezes zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Olimpiada Kulinarna IKA jest organizowana od niemal 125 lat, co czyni ją jednym z najstarszych i najbardziej prestiżowych konkursów tego typu. Poprzednia edycja wydarzenia odbyła się w 2020 roku w Stuttgarcie i wzięło w niej udział niemal 1800 uczestników z 67 krajów.