MRiRW: Polski drób? Jak najbardziej

Aktualności

MRiRW: Polski drób? Jak najbardziej

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi podało komunikat, iż polski drób jest całkowicie bezpieczny. Podczas konferencji, zwołanej specjalnie w tej sprawie,  podsekretarz stanu Krzysztof Ciecióra powiedział, że nasz drób nie stanowi żadnego zagrożenia dla konsumentów.

Uczestnicy konferencji zwrócili uwagę, że nie ma niebezpieczeństwa, jeśli chodzi o spożywanie drobiu. Podkreślili, że mięso drobiowe, nie jest spożywane na surowo, a poddawane obróbce cieplnej – jest całkowicie bezpieczne. W spotkaniu wziął udział m.in. Witold Choiński, prezes Związku Polskiego Mięsa .

Prezes Związku Polskie Mięso zwrócił uwagę, że polski sektor drobiarski zajmuje bardzo wysoką pozycję- jest pierwszym producentem drobiu w Europie i czwartym na świecie. To jest efekt ciężkiej pracy całego sektora i nie można tego zmarnować – dodał prezes Choiński.

Oświadczenie Związku Polskiego Mięsa – 4 lipca 2023_oświadczenie ZPM

Źródło informacji: PAP, MRiRW

Fot: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/polski-drob-jest-bezpieczny