Mistrzostwa Polski w podawaniu Baraniny. Kto w nich wystartuje?

Aktualności

Mistrzostwa Polski w podawaniu Baraniny. Kto w nich wystartuje?

Przed nami 15. edycja konkursu Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny połączonym ze Świętem Baraniny. 27 sierpnia, wyłoni on kolejnego finalistę Kulinarnego Pucharu Polski. 

W konkursie weźmie udział aż 11 dwuosobowych zespołów kucharskich (szef + kucharz pomocniczy) wyłonionych w drodze eliminacji.

 Warto zgłaszać się i próbować walczyć o start w Kulinarnym Pucharze Polski, bo zwycięzca (Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny – przyp. red.) dozna tej przyjemności i wystartuje w KPP – mówi Jarosław Uściński, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni i przewodniczący jury.

Drużyny to:

  • Emil Klimas i Dominik Świątecki (restauracja Cucina, Poznań),
  • Daniel Ottlik i Michał Praszałek (Hotel Seidorf Sosnówka)
  • Krzysztof Dłużyński i Damian Hirt (restauracja Scoria, Bydgoszcz)
  • Kamil Sadzikowski i Bartosz Zieliński (hotel Crystal Mountain, Wisła)
  • Kamil Rogoziński i Andrii Patsella (Satoria Group SA Warszawa),
  • Mikołaj Przybysz i Kajetan Buszewicz (Team Ratajska, Poznań),
  • Piotr Wielgo i Wiktoria Długosz (Best Western Hotel Felix, restauracja NOVA),
  • Maksym Trushkin i Emil Buczyński (Ziomki Poziomki restauracja Miodowa, Dzierżoniów)
  • Łukasz Kukczyński i Jakub Szybkowski (restauracja L’entre Villes, Sopot)
  • Łuksza Wódz i Sebastian Plasota (Karczma u Jakuba, Grójec)
  • Dawid Konior i Kamil Biel (restauracja Pastamore, Bielsko-Biała)

Przebieg konkursu kulinarnego

O godz. 8:00 odbędzie się obowiązkowa odprawa jury i drużyn kucharzy. Godzinę później drużyny rozpoczną rywalizację, która potrwa do godz. 16:00. W międzyczasie na publiczność czekają prezentacje firm sponsorskich, lunch, a także pokazy kulinarne.

Obowiązkowym produktem do przygotowania dania głównego są (do wyboru) comber z polskiej jagnięciny z kością lub bez kości z obowiązkowym użyciem topinamburu i tymianku (a także olej z esencją masła Kruszwica). Produktem obowiązkowym deseru będzie ser owczy. Do wyboru zawodnicy mają bryndzę, bundz, oscypek z obowiązkowym dodatkiem jeżyny, rozmarynu i likieru czekoladowego Chopin.

Na przygotowanie siedmiu porcji dania głównego i deserów zawodnicy mają 90 minut. Oficjalne ogłoszenie wyników Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny zaplanowano na godz. 17:00. Odbędzie się ono na Rynku Miejskim w Ustroniu.

Nie tylko konkurs kulinarny

Właśnie tam w samo południe rozpocznie się Święto Baraniny. Wśród atrakcji m.in. Klaganie sera z mleka owczego-bundz, a wśród wystąpień merytorycznych m.in. prezentacje naukowców o walorach odżywczych mięsa i mleka owczego oraz wykładu owiec w ochronę środowiska i krajobrazu.

Regulamin Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny