Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – zgłoszenia do 12 października

Aktualności

Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – zgłoszenia do 12 października

11 października 2022

Trzecia edycja Mistrzostw Polski w Dziczyźnie – Memoriału Mariana Tarnawskiego odbędzie się 17 listopada w centrum EXPO Kraków jako wydarzenie towarzyszące targom HoReCa oraz Gastrofood.

Tegoroczne zadanie konkursowe polega na przyrządzeniu dań z udźca sarny oraz mięsa króliczego z wątróbką. – Stawiamy na sarninę, bo to najwykwintniejszy rodzaj dziczyzny spośród dostępnych w Polsce. Stały element konkursu to także przygotowanie przystawki z królika, jako że jesteśmy jednym z największych jego przetwórców – wyjaśnia Gabriel Mularczyk, dyrektor handlowy Lasu-Kalisz.

Wśród obowiązkowych dodatków muszą się pojawić ponadto skorupiakowy fond w płynie marki Chef oraz dojrzewający przez sześć miesięcy ser bursztyn (w tym roku przypada dwudziestolecie opracowania jego receptury) z linii Skarby Serowara firmy Spomlek.

Wybranie na podstawę przystawki królika wraz z wątróbką to podkreślenie szacunku dla mięsa i konieczności wykorzystania wszystkich jadalnych elementów zwierzęcia. Podobnie jest z udźcem sarny. Zbyt wielu kucharzy te fragmenty tuszy dużych zwierząt, które nie są szlachetnymi częściami grzbietu, ignoruje lub przeznacza na gulasz czy mielone. To błąd. Chcemy pobudzić kreatywność, a udziec daje ku temu sporo możliwości – mówi Adam Chrząstowski, szef kuchni i ambasador kulinarny marki HoReCa Las-Kalisz. Dobierając fond ze skorupiaków, przełamujemy ponadto stereotyp, że nie łączy się mięsa z owocami morza. Ser zaś stanowi źródło naturalnego umami.

Dania konkursowe będą podawane na talerzach udostępnionych przez Polską Grupę Porcelanową.

Zgłoszenia do udziału w mistrzostwach – przepisy na potrawy ze składnikami obowiązkowymi wraz ze zdjęciami gotowych dań – można nadsyłać do 12 października na adres: zgloszenia@mistrzostwadziczyzna.pl. Komisja konkursowa wyłoni spośród nich sześć dwuosobowych zespołów, które zmierzą się w finale podczas targów HoReCa w Krakowie. Podobnie jak w ubiegłym roku mistrzostwa będą transmitowane na żywo w mediach społecznościowych organizatora. Ponadto przez całe trzy dni targów potrwa promocja dziczyzny. 16 listopada przewidziano pokazy, w czasie których zespoły szefów kuchni w barwach reprezentowanych przez siebie restauracji przedstawią swoje spojrzenie na ten rodzaj mięsa.

Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – Memoriał Mariana Tarnawskiego mają status konkursu nominowanego do rangi eliminacji do Kulinarnego Pucharu Polski.

Regulamin wraz ze szczegółami zgłoszeń www.mistrzostwadziczyzna.pl/regulamin/

Organizatorem konkursu jest Las-Kalisz sp. z o.o.

Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.

Las-Kalisz

Krotoszyńska 1

63-714 Kobierno

z dopiskiem: Tomasz Tarnawski

„Konkurs Kulinarny Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – Memoriał Mariana Tarnawskiego 2022”

e-mail: biuro@las-kalisz.pltomek.tarnawski@las-kalisz.pl

telefon: (62) 725 42 70  lub 662 507 971