Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie za nami

Aktualności

Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie za nami

Michał Filipczuk i Marcin Klóska z restauracji Pocztowa 13 w Gorzowie Wielkopolskim zwycięzcami drugiej edycji Mistrzostw Polski w Dziczyźnie – Memoriał Mariana Tarnawskiego.
Konkurs odbył się w Ilonn Hotel w Poznaniu. Organizatorem wydarzenia była firma Las-Kalisz z siedzibą w Tomnicach k. Krotoszyna.
Sześć dwuosobowych zespołów profesjonalnych kucharzy zmierzyło się ze sobą w przyrządzaniu zupy z tuszki królika oraz dania głównego z łopatki jelenia.
Łopatka jelenia nie jest powszechnie stosowanym w kuchni elementem. Większość kucharzy i konsumentów wybierając dziczyznę preferuje główne części udźca na sznycel, a także comber lub polędwiczki. Szefowie muszą więc dobrze przemyśleć co przyrządzić z łopatki. To nie jest łatwy produkt – komentuje. Sam w dziczyźnie docenia przede wszystkim małą zawartość tłuszczu oraz jej naturalne pochodzenie. – W Szwajcarii, gdzie dorastałem, uwielbialiśmy duszoną jeleninę przyrządzaną jesienią, w trakcie sezonu łowieckiego. Łopatka doskonale nadaje się do tego sposobu obróbki. Serwowało się ją tradycyjnie ze szpeclami, czyli ręcznie robionymi kluskami, i czerwoną kapustą, ale przygotowaną inaczej niż w Polsce. Jestem naprawdę ciekaw czym zaskoczą jury uczestnicy konkursu – mówi. Mięso zwierząt łownych znajduje się również w programie zajęć Akademii Kurta Schellera, choć poświęca się mu niewiele czasu, a przygotowuje raczej w podręcznikowym wydaniu. – W programie moich kursów dziczyzna pojawia się zazwyczaj raz lub dwa. Są to klasyczne comber à la Baden-Baden oraz bażant à la Souvaroff, rzadziej potrawka z sarny – mówi szef Kurt Scheller.
Swoje umiejętności pod czujnym okiem ośmioosobowego jury z Kurtem Schellerem na czele zaprezentowali: Michał Filipczuk i Marcin Klóska z restauracji Pocztowa 13 w Gorzowie Wielkopolskim, Mateusz Cheda i Patryk Szymankiewicz – przedstawiciele odpowiednio Katsu Sushi w Krakowie i Irish Pub Shoemaker w Kielcach, Łukasz Boreczek i Angelika Klimek z hotelu i restauracji Piano w Lublinie, Andrzej Stasiak i Mateusz Gidelski – reprezentanci kolejno hotelu i restauracji Esperanto w Świdnicy oraz Chleboteki we Wrocławiu, Waldemar Kaniewski i Bartosz Zajdel z restauracji Loft w Gostyniu oraz Andrzej Harla i Daniel Czaja z restauracji Fratelli w Mielcu.

W jury degustacyjnym zasiedli m.in.: Joanna Ochniak, Andrzej Jakomulski, Dariusz Ratuszniak, Tomasz Purol i Tomasz Nowak. Natomiast w jury technicznym: Michał Markowicz, Maciej Grubman. W wydarzeniu weźmie także udział obserwator z ramienia Kulinarnego Pucharu Polski.

Na pierwszym miejscu uplasowali się Michał Filipczuk i Marcin Klóska z restauracji Pocztowa 13 w Gorzowie Wielkopolskim. Na drugim Łukasz Boreczek i Angelika Klimek z Hotel i Restauracja Piano w Lublinie, a na trzecim Waldemar Kaniewski i Bartosz Zajdel z restauracji Loft w Gostyniu.

Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.