24 kwietnia odbył się konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych Chefs en Or. Wielki finał to nie tylko rywalizacja, ale również okazja do podziwiania talentów młodych adeptów kuchni, którzy poprzez swoje pasje i umiejętności inspirowani są do tworzenia prawdziwych dzieł kulinarnej sztuki. Organizatorem tego wydarzenia był Transgourmet i Selgros, a partnerem medialnym Poradnik Restauratora.

Główną nagrodę wywalczyła Maria Lech z Zespołu Szkół im. Emilii Sukertowej-Biedrawiny w Malinowie. Wicemistrzostwo przypadło Michałowi Świątkowskiemu z  Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie, a trzecie Jadwidze Gan z Publicznej Szkoły Gastronomiczno-Hotelarskiej we Wrocławiu.

Tematem finału było danie z polędwiczki wieprzowej, pieczarek i szparagów. W skład jury wchodzili eksperci o uznanej renomie:

Tomasz Ziółkowski –  zawodnik Narodowej Reprezentacji Kucharzy, szef kuchni Silver Catering, laureat Kulinarnego Pucharu Polski i wielokrotny zwycięzca konkursów kulinarnych, członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

Łukasz Wódz – laureat Kulinarnego Pucharu Polski, uczestnik wielu konkursów kulinarnych, trener i doradca Instytutu Kulinarnego Transgourmet, członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

Weronika Gurynow – zdobywczyni pierwszego w historii złotego medalu na Olimpiadzie Kulinarnej w Stuttgarcie 2024, laureatka wielu konkursów kulinarnych w tym Chefs en Or 2022, zawodniczka Narodowej Reprezentacji Kucharzy Juniorów.

Bartosz Peter – przewodniczący jury, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet. Zdobywca wielu tytułów i nagród w konkursach kulinarnych w Polsce i na świecie. Kapitan Narodowej Kadry Kucharzy Polski, która na ostatniej Olimpiadzie Kulinarnej w Stuttgarcie zdobyła dwa srebrne medale.

Na zwycięzców oraz ich szkoły czekały nagrody. Laureat I miejsca otrzymał nagrodę finansową w wysokości 3000 zł oraz staż w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Szkoła reprezentowana przez zwycięzcę otrzymała pakiet 3 szkoleń w Instytucie Kulinarnym oraz bon o wartości 5000 zł, do wykorzystania na zakupy w Selgros.

Udostępnij artykuł