Trwa kolejna edycja Szefa dla Młodych Talentów

Aktualności

Trwa kolejna edycja Szefa dla Młodych Talentów

Szef dla Młodych Talentów to program dedykowany uczniom szkół gastronomicznych. Jego celem jest wsparcie w rozwoju przyszłych szefów kuchni. Uczestnicy biorą udział w licznych szkoleniach, lekcjach online oraz warsztatach, organizowanych przez Akademię Inspiracji Makro.

Celem projektu jest wsparcie rozwoju przyszłych szefów kuchni. Zespół Akademii Inspiracji, współpracując z nauczycielami, co roku przygotowuje szereg aktywności, które pozwalają na zdobycie wiedzy i kompetencji przydatnych w zawodzie kucharza oraz w prowadzeniu własnej restauracji. Zajęcia są uzupełnieniem programu nauczania.

Uczniowie przez cały rok mają możliwość udziału w lekcjach online z szefami kuchni Akademii Inspiracji Makro. Pierwsze dwa spotkania odbyły się na początku bieżącego roku szkolnego i dotyczyły zawodu szefa kuchni oraz tematyki zero waste pt. „Jesień w kuchni: pikle”. Uczestniczyło w nich blisko 700 uczniów między innymi: z Warszawy, Krakowa, Trzebini  czy Myślenic, a liczba zainteresowanych szkół stale wzrasta. Niebawem odbędzie się kolejna lekcja na temat kompetencji miękkich w gastronomii.

W ramach programu Szef dla Młodych Talentów organizowana jest także „Akademia Kulinarna”. To szansa na poszerzenie wiedzy poprzez udział w wykładach, wymianę doświadczeń z ekspertami, sprawdzenie poziomu swojej wiedzy i umiejętności podczas testów i pokazów kulinarnych. Spotkania odbywają się w siedzibach Akademii Inspiracji w Warszawie oraz Krakowie i dotyczą między innymi kuchni roślinnej, azjatyckiej, włoskiej czy street foodu.

Szef dla Młodych Talentów to również konkursy kulinarne. Pierwszy „Nowoczesna kuchnia polska” odbył się we wrześniu w wybranych szkołach gastronomicznych. W trakcie zawodów wyłoniono dwunastu laureatów. Nagrodą jest cykl szkoleń, warsztatów oraz program stażowy. Spotkania odbywają się od 16 października do końca lutego i poprowadzą je eksperci Akademii Inspiracji. Gośćmi specjalnymi programu są Michel Moran, Giancarlo Russo oraz Martin Gimenez Castro. Podczas warsztatów poruszane są zagadnienia związane z gotowaniem, zarządzaniem lokalem gastronomicznym oraz personelem (między innymi marketing, food cost, tworzenie receptur, fotografią kulinarną i wiele innych).

Na zakończenie programu, uczestnicy odbędą płatne praktyki w znanych restauracjach w Polsce: Trzy Rybki w Hotelu Starym w Krakowie oraz w Restauracji Regionalnej Nosalowy Dwór w Zakopanem.

Więcej informacji na stronie: https://www.facebook.com/szefdlamlodychtalentow.