Kto zdobędzie Hermesa Kulinarnego Poradnika Restauratora?

Aktualności

Kto zdobędzie Hermesa Kulinarnego Poradnika Restauratora?

18 maja podczas XXIII Wiosennego Ogólnopolskiego Spotkania Czołowych Postaci Świata HoReCa i FMCG, już po raz osiemnasty wręczać będziemy statuetki Hermesa Kulinarnego „Poradnika Restauratora”. Kto w tym roku otrzyma nagrodę, dowiemy się dzisiaj po godz. 20.30.

To prestiżowe wydarzenie jak zwykle przyciągnie liczne grono szefów kuchni oraz najważniejszych top managerów z branży HoReCa i FMCG reprezentujących zagraniczne i krajowe sieci detaliczne, dystrybutorów i producentów.

Kulminacyjnym punktem gali jest wręczenie specjalnych wyróżnień – Hermesów Kulinarnych Poradnika Restauratora. Nagrody te przyznawane są od 2005 r. i nie są uzależnione od jakichkolwiek opłat i licencji. Kapitułę plebiscytu wspierają szefowie kuchni, którzy otrzymali w poprzednich latach statuetki Hermesa Kulinarnego. Nagroda ta jest więc przede wszystkim wyrazem uznania w branży. I tak jak powiedział Giancarlo Russo: „Hermesa Kulinarnego nie można kupić, trzeba na niego zapracować.”

W Kapitule zasiadają: Joanna Ochniak, certyfikowany międzynarodowy juror konkursów kulinarnych w WorldChefs, ambasadorka KPP, członkini OSSKiC, trener i doradca gastronomiczny, Maciej Gierdal, Commercial Director Farm Frites Central Eastern Europe, Tadeusz Zagórski, prezes Naczelnej Rady Zrzeszeń Handlu i Usług, Wiesław Generalczyk, prezes Wydawnictwa i Heidi Handkowska, redaktor naczelna „Poradnika Restauratora”.

NOMINACJE DO STATUETKI HERMESA KULINARNEGO „PORADNIKA RESTAURATORA” 2023

RESTAURACJA

Fisherman, Sopot – Rafał Koziorzemski

Belvedere, Warszawa – Tomasz Łagowski

Śląska Prohibicja, Katowice – Szymon Bracik

U Wieniawy, Warszawa – Krzysztof Kowalski

RESTAURACJA HOTELOWA

Hotel Hilton Gdańsk, Mercato – Dominik Karpik

Hotel Zamek Ryn, Refektarz – Ireneusz Koniuszek

Hotel Liberté 33, Poznań, L33 bistro & bar – Bartosz Rosa

Hotel Warszawa, Szóstka – Dariusz Barański

CUKIERNICY

Wojciech Rzepecki, Gdańsk

Krzysztof Kopciński, Warszawa

Michał Doroszkiewicz, Poznań

Marek Moskwa, Pruszcz Gdańsk

KUCHARZ PRZYSZŁOŚCI

Mateusz Suliga, restauracja Artesse, H15 Luxury Palace, Kraków

Łukasz Budzik, restauracja Mennicza Fusion, The Granary Hotel Wrocław

Jacek Koprowski, restauracja Fino, Gdańsk