18 maja podczas XXIII Wiosennego Ogólnopolskiego Spotkania Czołowych Postaci Świata HoReCa i FMCG, już po raz osiemnasty wręczać będziemy statuetki Hermesa Kulinarnego „Poradnika Restauratora”. Kto w tym roku otrzyma nagrodę, dowiemy się dzisiaj po godz. 20.30.
To prestiżowe wydarzenie jak zwykle przyciągnie liczne grono szefów kuchni oraz najważniejszych top managerów z branży HoReCa i FMCG reprezentujących zagraniczne i krajowe sieci detaliczne, dystrybutorów i producentów.
Kulminacyjnym punktem gali jest wręczenie specjalnych wyróżnień – Hermesów Kulinarnych Poradnika Restauratora. Nagrody te przyznawane są od 2005 r. i nie są uzależnione od jakichkolwiek opłat i licencji. Kapitułę plebiscytu wspierają szefowie kuchni, którzy otrzymali w poprzednich latach statuetki Hermesa Kulinarnego. Nagroda ta jest więc przede wszystkim wyrazem uznania w branży. I tak jak powiedział Giancarlo Russo: „Hermesa Kulinarnego nie można kupić, trzeba na niego zapracować.”
W Kapitule zasiadają: Joanna Ochniak, certyfikowany międzynarodowy juror konkursów kulinarnych w WorldChefs, ambasadorka KPP, członkini OSSKiC, trener i doradca gastronomiczny, Maciej Gierdal, Commercial Director Farm Frites Central Eastern Europe, Tadeusz Zagórski, prezes Naczelnej Rady Zrzeszeń Handlu i Usług, Wiesław Generalczyk, prezes Wydawnictwa i Heidi Handkowska, redaktor naczelna „Poradnika Restauratora”.
NOMINACJE DO STATUETKI HERMESA KULINARNEGO „PORADNIKA RESTAURATORA” 2023
RESTAURACJA
Fisherman, Sopot – Rafał Koziorzemski
Belvedere, Warszawa – Tomasz Łagowski
Śląska Prohibicja, Katowice – Szymon Bracik
U Wieniawy, Warszawa – Krzysztof Kowalski
RESTAURACJA HOTELOWA
Hotel Hilton Gdańsk, Mercato – Dominik Karpik
Hotel Zamek Ryn, Refektarz – Ireneusz Koniuszek
Hotel Liberté 33, Poznań, L33 bistro & bar – Bartosz Rosa
Hotel Warszawa, Szóstka – Dariusz Barański
CUKIERNICY
Wojciech Rzepecki, Gdańsk
Krzysztof Kopciński, Warszawa
Michał Doroszkiewicz, Poznań
Marek Moskwa, Pruszcz Gdańsk
KUCHARZ PRZYSZŁOŚCI
Mateusz Suliga, restauracja Artesse, H15 Luxury Palace, Kraków
Łukasz Budzik, restauracja Mennicza Fusion, The Granary Hotel Wrocław
Jacek Koprowski, restauracja Fino, Gdańsk