Konkurs kulinarny Kociołek na ogniu

Aktualności

Konkurs kulinarny Kociołek na ogniu

9 czerwca na terenach zielonych Ogólnopolskiej Ambasady Dziczyzny – Lizawka odbędzie się I konkurs kulinarny Kociołek na ogniu. W zmaganiach udział wezmą załogi związane z myślistwem oraz lasem. Nad pracami jury konkursowego czuwać będzie Kurt Scheller. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.

Przedmiotem konkursu jest przygotowanie dania jednogarnkowego gotowanego z wykorzystaniem kociołka, który umieszczony jest nad ogniskiem.

Celem Konkursu jest: wyłonienie wśród zgłoszonych do konkursu najsmaczniejszego dnia, zaprezentowanie szerokiemu gronu techniki gotowania w z wykorzystaniem kociołka na ogniu, pokazanie różnorodnej kreacji smakowej.

Przebieg konkursu:

Wszystkie ekipy o godz. 14.30 zostaną ustawione na linii startu. Po sygnale wydanym przez jurora technicznego biegiem udają się na stanowisko.

Na stanowisku trzeba rozpalić ogień (drewno dostarcza organizator).

Uczestnicy otrzymają mięso (dziczyzna) oraz ze specjalnego sklepu przez 5 minut będą mogli pobrać produkty do ugotowania zaplanowanego dania. Ekipy mogą ze sobą mieć przyprawy, które przed rozpoczęciem gotowania muszą zgłosić jurorom technicznym.

Na stanowisku mogą przebywać tylko dwie zgłoszone osoby.

O godzinie 17.00 jurorzy techniczni wydają informację o zakończeniu gotowania.

Konkurs to także świetna zabawa dla rodzin. Organizatorzy przygotowali moc atrakcji. Start godz. 12 .