18 lutego Wojciech Harapkiewicz, szef kuchni w restauracji Boreczna w Michałkowej w duecie z gościem specjalnym, Joanną Brodzik przygotowali kolację opartą na afrodyzjakach oraz kulinarnych historiach o miłości.
Podczas kolacji goście mogli doświadczyć zaskakującej i nietuzinkowej podróży kulinarnej przez różnorodną gamę smaków w formie menu degustacyjnego.
Przystawka 1 – ostryga surowa
Przystawka 2 – przegrzebka + świeża czarna trufla
Zupa – wytrawna zupa jabłkowa
Danie mięsne (z książki Joanny Brodzik – Umami. Opowieści i przepisy) – kurczak w ząbkach czosnku
Danie mięsne – Jeleń/ puree salsefia/ biała czekolada
Deser – Trio – crème brûlée z osnówką/ figa zapiekana w zabajone/ suflet czekoladowy
Dzięki mojej książce „Umami. Opowieści i przepisy” spełniło się już wiele moich marzeń związanych z pasją do tropienia kulinarnych historii. Podczas walentynkowej kolacji degustacyjnej, nie tylko mogłam zaserwować jeden z przepisów z mojej książki – Kurczaka z 40 ząbkami czosnku. Ale też podzielić się z gośćmi historiami, anegdotami i wiedzą na temat pokarmów miłosnych – mówi Joanna Brodzik, aktorka i autorka książki.
Za perfekcyjną organizację spotkania odpowiadała manager Borecznej, Iwona Harapkiewicz.
Poradnik Restauratora uczestniczył w tym wydarzeniu.
Fot. Krysia Lemańska – Fotografia
Fot. Redakcja Poradnika Restauratora