20-22 marca odbyła się 2. edycja GastroTargów Smakki. Tegoroczna edycja wyróżniała się licznymi pokazami kulinarnymi, konferencjami oraz konkursami. Poradnik Restauratora był partnerem medialnym tego wydarzenia.
Odwiedzający targi goście mieli możliwość uczestniczenia w dwóch konferencjach. Pierwszego dnia Liderki Branży HoReCa dzieliły się historiami swoich sukcesów. Uczestniczki konferencji miały okazje posłuchać m.in. dr Ireny Eris, Marty Stańczak, Anny Chylewskiej, Jolanty Kleser, Małgorzaty Kalisz, Cristiny Catese czy dr Joanny Heidtman. Natomiast drugiego dnia odbyło się spotkanie inwestorów i projektantów oraz dostawców technologii dla gastronomii. Wśród prelegentów pojawili się m.in. Michał Fabiszewski (Sodexo Polska), Grzegorz Chojnacki (Satoria Group), Barbara Kowieska, Marcin Sadło (Zdrojowa Hotels), Grzegorz Braun (Komat) oraz Witold Spiess (Welbilt). Obie konferencje przyciągnęły na targi przedsiębiorców tworzących branżę HoReCa, co znacząco podniosło ich atrakcyjność.
Również pokazy gotowania na żywo, podczas których renomowani kucharze dzielili się swoimi tajnikami, przyciągnęły rzesze widzów. Na Smakkach mogliśmy podziwiać kunszt kulinarny m.in. Przemysława Klimy serwującego swoje potrawy na stoisku firmy Grafen, Grzegorza Łapanowskiego na stanowisku Lavazza, oraz Marina Gimeneza Castro, Boba Mazura i Łukasza Bartosiewicza, którzy mieli swoje pokazy Masterclass. W strefie kulinarnych Smakków Premium gotował również Patryk Galewski wraz z podopiecznymi Fundacji im. Ks. Jana Kaczkowskiego oraz Sebastianem Cichym i Kubą Steuermarkiem.
Odbywające się codziennie konkursy i mistrzostwa również budziły spore emocje np. na najlepsze danie wegetariańskie prowadzony przez Katarzynę Gubałę, finał Heinz Selection organizowany przez firmę Kraft Heinz czy pierwsze polskie Mistrzostwa Kuchni Tajskiej. Na targach nie zabrakło zawodów związanych z kawą. I tak pierwszego dnia podczas Olimpiady Kawy został wyłoniony najlepszy młody barista, a dnia drugiego w trakcie Cup of Poland wybrano najlepsze espresso.
oprac. red.
fot. red. i materiały prasowe GastroTargów Smakki