W pierwszy weekend października (4-6.10.2024), na Zamku Książęcym w Niemodlinie, o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego będą walczyli uczniowie szkół gastronomicznych i profesjonaliści. Organizatorzy – Grupa Rybacka Opolszczyzna i szef kuchni Kamil Klekowski zapraszają do wysyłania zgłoszeń, na które czekają do 13 września. Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.
Produkty obowiązkowe
W konkursowej potrawie – daniu głównym, oprócz samego karpia muszą się w tym roku znaleźć dodatkowo warzywa kiszone. Warzywa jakie uczestnicy mają do wyboru określone są w regulaminie.
Jest o co walczyć!
Profesjonaliści walczą o nominację do Kulinarnego Pucharu Polski oraz nagrodę o wartości 8.000,- zł. Uczniowie mają do wygrania nagrody o wartości do 2.400,- zł oraz minimalnie tygodniowy staż u szefa kuchni ze stowarzyszenia Euro-Toques Polska.
Data konkursu
Konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych odbędzie się w piątek – 4 października.
W sobotę – 5 października gotować będą szefowie kuchni.
Organizatorzy zapraszają na Zamek w Niemodlinie przez cały weekend.
W niedzielę odbędzie się forum dyskusyjne z pokazami najlepszych szefów kuchni pn. “Smaczna przemiana karpia”.
Kto będzie oceniał potrawy?
Już wkrótce zostanie ogłoszony skład jury. Na chwilę obecną powiemy, że będą to obiektywni profesjonaliści, z różnych środowisk kulinarnych!
Informacje o Konkursie
Informacje o konkursie można znaleźć:
- na stronie: https://czasnarybe.opolskieryby.pl/
- na FB: https://www.facebook.com/CzasNaRybe
- bezpośrednio u Organizatorów:
- Aleksandra Czerkawska – tel. 535 380 010, Kamil Klekowski -tel. 790 247 247