Advertisement

W pierwszy weekend października (4-6.10.2024), na Zamku Książęcym w Niemodlinie, o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego będą walczyli uczniowie szkół gastronomicznych i profesjonaliści. Organizatorzy – Grupa Rybacka Opolszczyzna i szef kuchni Kamil Klekowski zapraszają do wysyłania zgłoszeń, na które czekają do 13 września. Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.

Produkty obowiązkowe

W konkursowej potrawie – daniu głównym, oprócz samego karpia muszą się w tym roku znaleźć dodatkowo warzywa kiszone. Warzywa jakie uczestnicy mają do wyboru określone są w regulaminie.

Jest o co walczyć!

Profesjonaliści walczą o nominację do Kulinarnego Pucharu Polski oraz nagrodę o wartości 8.000,- zł. Uczniowie mają do wygrania nagrody o wartości do 2.400,- zł oraz minimalnie tygodniowy staż u szefa kuchni ze stowarzyszenia Euro-Toques Polska.

Data konkursu

Konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych odbędzie się w piątek – 4 października.
W sobotę – 5 października gotować będą szefowie kuchni.

Organizatorzy zapraszają na Zamek w Niemodlinie przez cały weekend.

W niedzielę odbędzie się forum dyskusyjne z pokazami najlepszych szefów kuchni pn. “Smaczna przemiana karpia”.

Kto będzie oceniał potrawy?

Już wkrótce zostanie ogłoszony skład jury. Na chwilę obecną powiemy, że będą to obiektywni profesjonaliści, z różnych środowisk kulinarnych!

Informacje o Konkursie

Informacje o konkursie można znaleźć:

Udostępnij artykuł