Arte Culinaria Italiana – zgłoszenia do 17 lutego

Aktualności

Arte Culinaria Italiana – zgłoszenia do 17 lutego

11 marca  w Karpaczu odbędzie się w Green Mountain Hotel ***** XVI edycja konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana.

Konkurs włoskiej sztuki kulinarnej to jeden z prestiżowych konkursów kulinarnych odbywających się w Polsce, a uczestnicy konkursu to kucharze z wielu uznanych restauracji i hoteli z całej Polski. Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej . Do konkursu dla profesjonalistów zgłaszają się ekipy z hoteli i restauracji z całej Polski, spośród których jury selekcyjne wyłoni 12 najlepszych ekip na podstawie przesłanych zgłoszeń według wytycznych w regulaminie konkursowym.

Podczas XVI edycji startujący kucharze przygotują do oceny jury dwa dania konkursowe według zasad kulinarnych obowiązujących w  kuchni włoskiej. Pierwsze danie to makaron lub ravioli marki Perino, drugie danie – rostbef wołowy bez kości SNS marki Sokołów .

Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się także konkurs dla Gwiazd – znanych postaci telewizyjnych m.in.: Agata Rudnicka (była reprezentantka Polski w piłce ręcznej, uczestniczka Mistrzostw Europy), Zygmunt Chajzer, Izabela Trojanowska, Tomasz Kozłowicz (aktor teatralny, filmowy i dubbingowy), Andrzej Grabarczyk,  Jacek Kopczyński (aktor telewizyjny, filmowy, teatralny, dubbingowy oraz lektor).

Tym razem Gwiazdy zmierzą się z przygotowaniem jednego autorskiego dania – makaronu  lub ravioli marki Perino z obowiązkowym użyciem do niego  polędwiczki wieprzowej od firmy Sokołów.

Sponsorem Strategicznym tegorocznego konkursu jest marka Makro. Wydarzenie kulinarne odbędzie się pod honorowym patronatem  Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej oraz Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, jak również pod patronatem merytorycznym  Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, OSSKiC,  Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej oraz Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office .

Autorem  i pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo, włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce. Oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski.

Green Mountain Hotel ***** w Karpaczu jest współorganizatorem tegorocznego konkursu.

Zgłoszenia do konkursu należy podesłać na adres e-mail: konkurs@giancarlo.pl DW: szulba@tlen.pl do dnia 17 lutego.

W sprawach merytorycznych dotyczących regulaminu prosimy o kontakt z przewodniczącym jury Krzysztofem Szulborskim szulba@tlen.pl.

Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.

DANE – arkusz zgłoszeniowy 2023

DANIE GŁÓWNE- receptura 2023

MAKARON- receptura 2023

Regulamin profesjonalisci 2023

OSWIADCZENIE Profesjonaliści 2023