Archimagirus 2020 – finał

Filmy

Archimagirus 2020 – finał

06 października 2020

3-4 września w Hotelu Zamek Gniew odbył się 2. Archimagirus Tradycja & Nowoczesność. Była to pierwsza od marca 2020 r. w okresie COVID-19 impreza kulinarna nie online.

Bardzo się cieszymy, że mimo pandemii udało się zorganizować na Zamku w Gniewie drugą edycję konkursu Archimagirus, uzyskując przy tym bardzo satysfakcjonującą frekwencję – mówi Jarosław Karolczyk, dyrektor generalny Hotelu Zamek Gniew.

W konkursie udział wzięło osiem ekip kucharzy w składzie trzyosobowym, które musiały w wyznaczonym czasie przygotować 60 talerzy konkursowych (po 20 przystawek, dań głównych oraz deserów). Kulinarne dzieła oceniane były pod względem smaku, tekstury i wyglądu. W tym roku na talerzach królował łosoś.

Na dzień przed rozpoczęciem głównej cześć konkursu wszystkie drużyny przystąpiły do przygotowania mise en place. Także ono było punktowane i miało znaczenie przy wyborze przez jury konkursowe zespołu, który zyska miano Archimagirusa.

Ideą konkursu jest sprawdzenie w ciągu dwóch dni, jak drużyny zachowują się na swoich stanowiskach pracy – zarówno podczas przygotowywania mise en place, jak i właściwej fazy konkursowej. Na ocenę składa się zatem nie tylko nota za dania konkursowe, ale również postawa szefa oraz to, jak funkcjonuje jego zespół. Transparentność punktacji oraz możliwość omówienia wyników pierwszego dnia to wartość dodana i cecha wyróżniająca nas na tle innych konkursów – mówi Paweł Mieszała, współorganizator konkursu Archimagirus.

Pracę uczestników oceniało międzynarodowe jury degustacyjne w składzie: Daniel Ayton, Robert Skubisz, Michał Doroszkiewicz, Tomasze Deker, Alon Than, Grzegorz Fic, Paweł Stawicki (ubiegłoroczny laureat konkursu) oraz Andrea Camastra z gwiazdkowej restauracji Senses. A także jury techniczne w składzie: Jurii Gorobczyszyn, Piotr Krysiak, Przemysław Tworkowski, Marcin Surdyk, Tomasz Smoczyk, Przemysław Langowski, Jakub Ignyś, Mariusz Pieterwas, Dawid Łagowski, Przemysław Woźny, Bartłomiej Witkowski, Ernest Jagodziński,  Rafał Godziemski, Michał Kuter, Wojciech Harapkiewicz, Tomasz Milewski, Paweł Salomon, Ireneusz Koniuszek, Tomasz Koprowski, Tomasz Purol.

Formuła konkursu sprawia, że ludzie nie są tutaj z przypadku i wiedzą, co robią. Bardzo dobrze oceniam to wydarzenie i trzymam kciuki, aby nadal szło to w tak dobrym kierunku – dodaje Robert Skubisz.

Pierwsze miejsce zajęła drużyna Tomasza Ziółkowskiego wraz z zespołem – Oliwierem Kowalczykiem oraz Oskarem Wiewiórskim z restauracji Powidok w Łodzi. Zwycięska drużyna na przystawkę zaproponowała łososia Mowi z musem z krewetki, marynowaną białą rzepą, terinną z marchewki oraz ravioli z wędzonym łososiem. Danie główne stanowił rostbef z Pniew, gratiné z ziemniaka i orzecha laskowego, ziemniak z ogniska, krokiet ze szpiku kostnego, kurki sauté i sos espagnol z pieprzem seczuańskim. Z kolei na deser zaserwowano ciastko: biszkopt joconde, pralinę pistacjową, konfiturę z czarnej porzeczki, cremeux pistacjowe, polewę czekoladową, sorbet z owoców leśnych, pączek kukurydziany z ganache czekoladowym i porzeczką, żel z porzeczki czerwonej, sos z czarnej porzeczki oraz makaronik pistacjowy. Oprócz tytułu Archimagirusa zwycięski zespół otrzymał nagrodę w wysokości 10 tys. zł (podatek opłacony przez organizatora), a szef zaproszenie na kilkudniowy wyjazd do Włoskiego Międzynarodowego Instytutu Kulinarnego ICiF w Piemoncie ufundowane przez partnera wydarzenia, firmę Willa Win oraz – co najważniejsze – weźmie udział w finale Kulinarnego Pucharu Polski w przyszłym roku.

Archimagirus to ogromne przedsięwzięcie logistyczne, w którym liczy się każdy szczegół. Organizacja dwóch dni konkursowych zajmuje kilka miesięcy, a i tak trzeba być przygotowanym na wszystko. Podobnie jak w ubiegłym roku postanowiliśmy urządzić między innymi strefę poczęstunku, aby umożliwić partnerom wydarzenia zaprezentowanie nowości w ofercie oraz pokazanie, jak ich produkty wyglądają na talerzu. Pamiętajmy, że to również dzięki partnerom tego wydarzenia mogliśmy spotkać się w tak licznym i entuzjastycznie nastawionym gronie – mówi Aneta Tyczyńska, współorganizator konkursu Archimagirus.