Advertisement
Premiera książek Katarzyny Gubały o najlepszych przetworach

Aktualności

Premiera książek Katarzyny Gubały o najlepszych przetworach

W czasach kiedy najważniejsze okazuje się zdrowie – robienie przetworów, kiszenie warzyw czy robienie własnych soków to prawdziwy luksus. Katarzyna Gubała w swoich dwóch najnowszych książkach „Najlepsze przetwory warzywne” oraz „Najlepsze przetwory z owoców” postawiła na sprawdzone receptury, szybkie wykonanie i wartościowe porady eksperckie.

Katarzyna Gubała jest ekspertem kulinarnym w „Pytaniu na śniadanie”, wydaje książki o zielonej diecie i nagrywa programy o zdrowym żywieniu. Ambasadorka ogólnopolskiego festiwalu dla KGW „Polska od kuchni”. Na co dzień szkoli szefów i szefowe kuchni z kuchni roślinnej i diet wykluczeniowych, zmienia menu na bardziej zdrowe w restauracjach i hotelach. Pomaga branży HoReCa trenując dostawców, a nawet zakłady mięsne. Jest autorką idealnego dziecięcego menu w restauracji. Uwielbia warsztaty kulinarne z dziećmi i seniorami. Organizuje warsztaty z ziołolecznictwa i zdrowego żywienia dla Kół Gospodyń Wiejskich i działkowców. Jej ulubionym tematem są jadalne chwasty, czyli dobroczynne zioła i dania roślinne. Współpracuje od kilku lat z Poradnikiem Restauratora.

Zależy mi na tym, żeby pokazywać ludziom, jak proste i zdrowe mogą być przetwory z warzyw i owoców – tłumaczy Katarzyna Gubała. – Powoli zapominamy o babcinych recepturach czy tradycyjnych przepisach. Nie mamy czasu, kupujemy gotowe dania, odżywiamy się kiepsko, chorujemy. Zwykle rozwiązaniem większości dolegliwości jest lepszy sposób żywienia. Chciałabym w moich książkach zachęcać Polaków do powrotu do naturalnych składów i tego, że czasami pożywne dania można stworzyć w przysłowiowy kwadrans. Szklanka domowego zakwasu z buraków czy odrobina własnoręcznie zrobionego octu jabłkowego może mieć ogromny wpływ na nasze jelita, sylwetkę oraz odporność.

Wspólne święto w kuchni

Przygotowywanie przetworów w moim domu to magiczny czas – wyjaśnia Katarzyna Gubała. Wspólna praca ramię w ramię. Zajmujące rozmowy podczas obierania warzyw przy kuchennym stole. Marzenia o zimowych potrawach, gdy upał za oknem. Planowanie pracy, sortowanie słoików, odrzucanie nadgryzionych zakrętek. Tak zapewne wygląda praca każdego, kto zdecydował się w tym sezonie na zamknięcie w słoikach aromatów lata.

Chociaż nie wyobrażamy sobie sałatki bez marynowanych ogórków, a pomidorowej bez przecieru to coraz trudniej nam stworzyć takie przetwory samemu. Powodem zwykle jest brak czasu, brak umiejętności lub błędne wyobrażenie o skomplikowanym procesie produkcji domowych słoików. A to zdolność i wiedza przekazywana przez pokolenia. Warto do niej wracać, próbować tworzyć nawet po kilka słoiczków na sezon. Korzyści zdrowotne mogą okazać się nieocenione.

Przetwory to też sposób na wspólne spędzanie czasu. Bo przecież przetwory można robić wielopokoleniowo, rodzinnie, ze znajomymi. To nie musi być pracochłonny i nużący czas. Katarzyna Gubała zachęca do wykonywania przetworów w gronie rodziny lub przyjaciół. Warto zrobić z tego małe przyjęcie, skoro najcenniejszy mamy czas spędzony z bliskimi.

Dawniej kapustę kisiło się w kilka osób, podobnie robiło owocowe przetwory. Warto do tego wrócić – zachęca Katarzyna Gubała. To może być naprawdę miło spędzony czas. Ja zwykle zapraszam do robienia słoików bliskich i przyjaciół. To czas, kiedy możemy się zobaczyć, razem coś stworzyć, a przy okazji porozmawiać. Kiedy na działce obrodzi mi cukinia czy wiśnie to jest to prawdziwa „klęska urodzaju”. I wtedy dzielę się nadmiarem z bliskimi. Każdy przynosi swoje słoiki i zaczynamy proces tworzenia.

Smaki lata zamknięte w słoikach

„Najlepsze przetwory…” to książki, które mają zachęcać Polaków nie tylko do przygotowywania tradycyjnych marynat czy kiszonek, ale także do odkrywania tych nieznanych. Każdą propozycję można przygotować w domu, z łatwo dostępnych składników. Moc witamin zamknięta w warzywnych czy owocowych przetworach będzie wsparciem dla każdego z nas. Jest to książka nie tylko dla entuzjastów kuchni, ale także tych, którzy chcieliby skorzystać z bogatego doświadczenia autorki Katarzyny Gubały i zamknąć w tym sezonie smaki lata w słoikach.

To zbiór sprawdzonych przepisów pochodzących z polskiej tradycyjnej kuchni. Książki zawierają porady od czego zacząć własną produkcję słoików do spiżarni, jak wybierać warzywa czy owoce oraz w jaki sposób tworzyć przetwory, aby nie straciły swoich walorów zdrowotnych. Polskie warzywa i owoce to prawdziwa skarbnica witamin, źródło zdrowia i bomba dobrego smaku. Wystarczy odrobina soli, szklanka octu, trochę przypraw, cukier, kilka słoików i można wyczarować moc witamin zamkniętą na dłużej, niż tylko trwa sezon. Przetwory z polskich warzyw i owoców to niezwykła głębia smaku i moc aromatów zamknięte w słoikach.