Advertisement
Czas na rybę! – dodatkowy produkt obowiązkowy

Aktualności

Czas na rybę! – dodatkowy produkt obowiązkowy

Czas na rybę! to ogólnopolski konkurs kulinarny dla szefów kuchni i uczniów szkół gastronomicznych, który co roku odbywa się na Zamku Książęcym w Niemodlinie. Celem konkursu jest popularyzacja karpia. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.

Produktem obowiązkowym, poza karpiem opolskim, będą kiszonki. W konkursowych potrawach musi się znaleźć przynajmniej jeden z kiszonych produktów: kiszony czosnek, kiszony kalafior, kiszona kapusta czerwona, kiszone ogórki, kiszona kapusta biała, kapusta kiszona w główkach, sok z kiszonych buraczków, sok z kiszonych ogórków, sok z kiszonej czerwonej kapusty i  sok z kiszonej kapusty białej.

Tegoroczna edycja konkursu odbędzie się w dniach 4-6 października. W pierwszy dzień o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego powalczą uczniowie szkół gastronomicznych, natomiast w drugi dzień szefowie kuchni. W ostatnim dniu przewidziane jest forum dyskusyjne pt. Smaczna przemiana karpia.

Organizatorami konkursu są: Grupa Rybacka “Opolszczyzna”, Polski Karp Sp. z o.o., Zamek Niemodlin i Kamil Klekowski – Edukacja od Kuchni.