Restauracja Noma kończy działalność w obecnej formie

Aktualności

Restauracja Noma kończy działalność w obecnej formie

Legendarna kopenhaska restauracja Noma ma zakończyć działalność w obecnej formie pod koniec 2024 r., później ma się zmienić w kulinarne laboratorium.

W prestiżowym rankingu magazynu Restaurant tworzonym w oparciu o zdanie szefów kuchni, krytyków kulinarnych, restauratorów i smakoszy, Noma była wybierana najlepszą restauracją świata pięć razy. Ostatni raz przyznano jej tytuł w 2021 r.

Noma w obecnej formie przestanie istnieć pod koniec 2024 r.

Drodzy goście, koledzy i przyjaciele,

zima 2024 będzie ostatnim sezonem Nomy, jaką znamy. Rozpoczynamy nowy rozdział; noma 3.0.

W 2025 roku nasza restauracja przekształci się w gigantyczne laboratorium – pionierską kuchnię testową poświęconą pracy nad innowacjami żywieniowymi i opracowywaniem nowych smaków, która będzie dzielić się owocami naszych wysiłków jeszcze szerzej niż kiedykolwiek wcześniej.

W tej następnej fazie będziemy nadal podróżować i szukać nowych sposobów dzielenia się naszą pracą. Czy jest jakieś miejsce na świecie, do którego musimy się udać, aby się czegoś nauczyć?  A kiedy uzbieramy wystarczająco dużo nowych pomysłów i smaczków, zrobimy sezon w Kopenhadze. Obsługa gości nadal będzie częścią tego, kim jesteśmy, ale bycie restauracją już nas nie definiuje. Zamiast tego większość naszego czasu spędzimy na odkrywaniu nowych projektów i rozwijaniu znacznie większej liczby pomysłów i produktów.

Naszym celem jest stworzenie trwałej organizacji poświęconej przełomowej pracy w branży spożywczej, ale także ponowne zdefiniowanie podstaw zespołu restauracyjnego, miejsca, w którym można się uczyć, podejmować ryzyko i rozwijać się!

Spędziliśmy ostatnie dwa lata na planowaniu i jesteśmy gotowi na kolejne lata realizacji naszego celu. 

Mamy nadzieję, że dołączysz do nas w tej nowej podróży. 
 
Dziękuję Ci! 

René i zespół Noma

Otwarcie Nomy 3.0 – bo tak nazywa się kuchnia testowa – planowane było od dwóch lat. Jeśli pandemia nas czegoś nauczyła, to tego, jak kruche mogą być nasze marzenia. Jak niesamowicie wyczerpująca i trudna może być branża – mówił szef Nomy René Redzepi po przyznaniu jego restauracji tytułu w 2021 roku. CNN zwraca uwagę, że już wtedy Redzepi ujawnił wskazówkę dotycząca przyszłości Nomy. Mówił wówczas, że jego zespół “spędził ostatnie 1,5 roku marząc o czymś”. Teraz to coś zbudujemy – podkreślał.

Źródło: Rzeczpospolita

fot. fb Noma