Zwycięzca Wielkiego Finału Bocuse d’Or 2021 w Krakowie

Aktualności

Zwycięzca Wielkiego Finału Bocuse d’Or 2021 w Krakowie

4 listopada do walki o miano najlepszego szefa kuchni w Polsce stanie 5 kulinarnych gigantów: Łukasz Cichy, Jakub Kasprzak, Sebastian Klamka, Tomasz Łagowski i Kamil Tłuczek. Tego dnia odbędzie się prawdziwe święto polskiej gastronomii – Bocuse d’Or Poland 2021.

W jury konkursu zasiądzie świeżo upieczony zwycięzca z Lyonu – Davy Tissot, reprezentant Francji, który pokonał 21 kandydatów z całego świata i 27 września zdobył złotą statuetkę Bocuse d’Or! Podczas konkursu nie tylko będzie oceniał naszych kandydatów, ale zaprezentuje swoje trofeum na żywo, przed szeroką publicznością, która zgromadzi się tego dnia na targach Expo Kraków.

Ponadto na fotelu jurorskim zobaczymy Christophe’a Bacquie, posiadacza trzech gwiazdek Michelin, 5 czapek Gault & Millau Francja, wybitnego szefa kuchni z Francji. Należy dodać, że tak utytułowanego i tej rangi szefa, nie było jak dotąd w Polsce.

W składzie jurorskim znajdą się również inne osobistości międzynarodowego formatu i polskiej sceny kulinarnej m.in.: Przemysław Klima, młody, zdolny wyróżniony jedną gwiazdką Michelin, Kurt Scheller, niekwestionowany autorytet w Polsce i zagranicą, Dariusz Barański, jeden z najbardziej utalentowanych i czołowych szefów kuchni w naszym kraju, Ernest Jagodziński, srebrny medalista Bocuse d’Or Poland 2019, Dominik Brodziak, trener Bocuse d’Or Team Poland w latach 2011 i 2020 oraz Mariusz Pieterwas doświadczony szef kuchni z Gdyni, juror polskiej selekcji 2019.

Zatem szykuje się wielkie kulinarne wydarzenie na światowym poziomie. Wielu szefów kuchni z Polski potwierdziło swoją obecność na konkursie w roli kibica, by w ten sposób okazać wsparcie i szacunek młodszym kolegom po fachu, którzy podjęli się trudu startu w konkursie.