W miniony weekend (4-5 lutego) Lavazza po raz kolejny wzięła udział w Warszawskim Festiwalu Kawy, który odbył się w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie, jako uczestnik wydarzenia oraz sponsor tytularny Mistrzostw Polski Baristów 2023. Festiwal ten to niezwykłe święto kultywujące kawową rozkosz.
To doskonała okazja, aby zdobyć mnóstwo fascynującej wiedzy, poznać najlepszych ekspertów i jeszcze lepiej zagłębić się w inspirujący świat, pełen niesamowitych zapachów i doskonałego smaku. Wydarzenie to przeznaczone było zarówno dla profesjonalistów, jak i kawowych miłośników.
Jesteśmy dumni, że po raz kolejny mogliśmy wziąć udział w Warszawskim Festiwal Kawy, który w ostatnich dniach stanowił lokalne centrum kawowego świata – komentuje Marco Barbieri, Lavazza Country Sales Manager w Polsce. Od początku istnienia Lavazza kieruje się prawdziwą pasją do kawy najwyższej jakości i innowacji oraz głębokim poczuciem odpowiedzialności wobec krajów i społeczności, w których działa. Te wartości to nadal część naszej wizji, która stanowi wyznacznik działań. Tym bardziej cieszy nas fakt, że mogliśmy podzielić się nimi z uczestnikami Warszawskiego Festiwalu Kawy.
Odwiedzający WCF mieli szansę poznać niesamowity świat marki Lavazza, dzięki specjalnie przygotowanemu stanowisku znajdującemu się naprzeciwko głównej sceny SCA poświęconemu linii La Reserva de ¡Tierra!. Jest to kolekcja zrównoważonych mieszanek najwyższej jakości z segmentu Food Service z przeznaczeniem dla profesjonalnych baristów. Cztery mieszanki dostępne na rynku to: Tierra Brasile 100% Arabica, Tierra Brasile Blend, Tierra Selection oraz Tierra Colombia. Są one synonimem doskonałości i powstały z zachowaniem zasad polityki zrównoważonego rozwoju na całym łańcuchu dostaw. Na Warszawskim Festiwalu Kawy goście mieli okazję skosztować każdej z mieszanek i doświadczyć niepowtarzalnego smaku i aromatu La Reserva de ¡Tierra!.
Ponadto, podczas Festiwalu miały miejsce również panele dyskusyjne, w których wziął udział Arkadiusz Domurad – główny trener baristów marki Lavazza w Polsce, szkoleniowiec z przeszło 14-letnim doświadczeniem, mający na swoim koncie ponad 3500 wyszkolonych kursantów, a wśród nich wielu późniejszych zwycięzców imprez branżowych. Arkadiusz to również Vice Mistrz Polski Baristów, a także II Vice Mistrz Polski Latte Art. Od lat angażuje się w świat kawy wysokiej jakości w ramach współpracy z międzynarodowym stowarzyszeniem – Speciality Coffee Association. W trakcie pierwszego wystąpienia przedstawił działalność Innovation Center Lavazza w Turynie oraz aspekty dbałości firmy o jakość kawy na każdym etapie jej produkcji. Kolejne wystąpienie poświęcone było najnowszym trendom na rynku kawy
Lavazza była również sponsorem towarzyszącego festiwalowi wydarzenia organizowanego przez Specialty Coffee Association: Mistrzostw Polski Baristów 2023. Opierając się na wspólnych wartościach, jakimi są dbałość o wysoką jakość, innowacyjność oraz specjalistyczna wiedza, kontynuacja zawartej wcześniej współpracy między marką Lavazza a SCA była naturalnym krokiem. Autentyczne zaangażowanie oraz dynamika działania sprawiają, że obie organizacje mają ogromny udział we wsparciu zrównoważonego rozwoju rynku kawowego na całym świecie. Zwyciężczynią Mistrzostw została ogłoszona Dominika Kowalska.
Fot: Sylvia Rachfalska
Fot. Fb. Primulator Polska
fot. Fb Warsaw Coffee Festival