Festiwal Śląskie Smaki organizowany przez Śląską Organizację Turystyczną od 2006 r. ma na celu promocję kuchni regionalnej województwa i podtrzymywanie kulinarnych tradycji z nią związanych – mówi Adam Wawoczny, prezes zarządu Śląskiej Organizacji Turystycznej. W tym roku XVII Festiwal Śląskie Smaki zagości 4 czerwca w Jastrzębiu-Zdroju.
Uczestnicy festiwalu (amatorzy, szkoły gastronomiczne i profesjonaliści) powalczą o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch.
Podczas trwania imprezy odbędą się pokazy kulinarne, w tym pokaz kuchni wegańskiej Kingi Paruzel oraz emocjonująca Bitwa Smaków, podczas której coś dobrego przygotują: Remigiusz Rączka i Adam Borowicz. Jej efektów będzie mogła zakosztować zgromadzona publiczność. Podczas Festiwalu można będzie oglądać próbę bicia Rekordu Polski na największy szałot.
Atrakcją dla odwiedzających Festiwal z pewnością będzie niezwykle bogaty program artystyczny. Imprezie kulinarnej towarzyszyć będzie m.in.: Zespół Roszak Show oraz Zespół Bartnicky. A zakończy ją tradycyjnie galowy koncert Zespołu Pieśni i Tańca “Śląsk” im. Stanisława Hadyny.
Nie zabraknie regionalnych dań serwowanych przez restauracje Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”® oraz Śląskiej Strefy Grilla. Festiwal jest zawsze okazją do spotkania się gastronomicznych reprezentantów różnych regionów województwa, będzie więc i kuchnia beskidzka, i jurajska.
Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki”® to zdobywca Certyfikatu Polskiej Organizacji Turystycznej dla Najlepszego Produktu Turystycznego w 2013 r. oraz nagrody Komisji Europejskiej w konkursie na Najlepsze Turystyczne Destynacje w Europie EDEN (2015). Z kolei Festiwal „Śląskie Smaki” to zdobywca Certyfikatu Polskiej Organizacji Turystycznej dla Najlepszego Produktu Turystycznego w 2007 r.