W Poznaniu trwa Polagra i Kulinarny Puchar Polski

Aktualności

W Poznaniu trwa Polagra i Kulinarny Puchar Polski

Od dzisiaj do 28 września w Poznaniu potrwają targi Polagra. Oprócz bogatej eskpozycji złożonej z salonów Food FoodTech i HoReCa będą obfitować w liczne wydarzenia towarzyszące m.in. finał Kulinarnego Pucharu Polski, warsztaty dla kucharzy, debaty i szkolenia. Magazyn Poradnik Restauratora zaprasza na stoisko 129 w pawilonie 5.

Aż trzy lata najlepsi kucharze i szefowie kuchni czekali na finał 20. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Już o godz. 10 zobaczymy pierwszych zawodników zmagających się z zadaniem konkursowym, którym jest przyrządzenie potraw ze składników symbolizujących trzy żywioły: rukiew wodna jako żywioł wody, burak jako żywioł ziemi, pomidor jako żywioł powietrza i oczywiście nie obejdzie się też bez 4 żywiołu — ognia, którego w kuchni nigdy nie brakuje. Dla każdego z nich udział w konkursie stanowi arcyważny krok na zawodowej ścieżce, okupiony trudem wielomiesięcznych przygotowań i wyczerpujących treningów.

Dwa konkursowe dni (26 i 27 września) zwieńczy uroczysta gala, na której poznamy „Najlepszego z Najlepszych”.

W tegorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski potrawy przyrządzone przez uczestników oceniać będą: Bartosz Peter, Daniel Ayton, Jakob H. Magnusson, Jarosław Uściński, Marcus Hallgren, Michał Doroszkiewicz oraz Paweł Salamon w roli przewodniczącego jury. Od strony technicznej będą się im przyglądać Iwona Niemczewska i Paweł Stawicki, natomiast w roli wsparcia technicznego zobaczymy Tomasza Zdrenke i Rafała Grzegorzka. Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.

KULINARNY PUCHARU POLSKI – FINALIŚCI

Konkursy odbywające się w roku 2019:

Kulinarny Rajd Mistrzów – Radosław Pelc

Kulinarny Puchar Polski 2019 – Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski

Konkursy odbywające się w roku 2020:

Archimagirus – Tradycja i Nowoczesność – Tomasz Ziółkowski

Konkursy odbywające się w roku 2021:

Smaki Galicji – Kamil Tłuczek

Kulinarny Rajd Mistrzów – Bartosz Rosa

Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – Memoriał Mariana Taranowskiego – Michał Filipczuk

Konkursy odbywające się w roku 2022:

Wielkopolski Kucharz Roku – Konkurs im. Rafała Jelewskiego – Paweł Kubera

Smaki Galicji – Krzysztof Kowalski

Archimagirus – Tradycja i Nowoczesność – Przemysława Gościniak

Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny – Łukasz Wódz i Sebastian Plasota.

Podczas targów Polagra odbędą się warsztaty kulinarne Chefs Academy prowadzone przez mistrzów kuchni – Ernesta Jagodzińskiego, Rafała Koziorzemskiego i Tomasza Purola. Pierwszego dnia na scenie pojawią się również laureaci ogólnopolskiego plebiscytu „Mistrzowie Smaku” dla właścicieli najpopularniejszych restauracji, lokali gastronomicznych, barów, kucharzy, kelnerów i managerów. Całość wzbogacą – kongres Polagra Export Meeting, debaty i szkolenia.

Więcej informacji na: www.polagra.plwww.kulinarnypuchar.pl