6-7 lipca w Cukrowni Żnin odbędzie się konkurs Archimagirus Tradycja i Nowoczesność, który jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski. Kandydatów do tytułu trzeciego Archimagirusa wyłonili spośród nadesłanych zgłoszeń zwycięzcy – Paweł Stawicki i Tomasz Ziółkowski, a w wyborze swoją wiedzą, doświadczeniem i umiejętnościami wsparł ich trzeci członek jury selekcyjnego Robert Skubisz.
Nagroda główna dla Archimagirusa i jego zespołu to 10 tys. zł w gotówce (podatek opłacony po stronie organizatora) oraz staż zagraniczny. Każda drużyna, która wystąpi w konkursie otrzyma ekwiwalent wartości 1 tys. zł netto na produkty.
06.07.2022 środa
Część pierwsza
12.30 – odprawa jury techniczne i degustacyjnego – “Burakino”
13.00 – odprawa drużyn – “Burakino”
14.00-16:30 start drużyn I / II / III / IV
17.00 – 19.30 start drużyn V / VI / VII / VIII
07.07.2021 czwartek
KONKURS GŁÓWNY
8.30 – odprawa jury techniczne- “Burakino”
9.00 – Odprawa jury degustacyjnego- “Burakino”
Oto zespoły, które zakwalifikowały się do konkursu:
Radosław Gierałtowski, Radosław Sztanke i Przemysław Janta;
Andrzej Gołąbek, Wojciech Rzepecki i Krzysztof Lisiak;
Roman Serdiuk, Stanisław Jankowiak i Ivan Kalinichenko;
Mateusz Cheda, Marta Staszel i Sebastian Klamka;
Tomasz Sowiński, Kamila Gawrzyał i Paweł Szymański;
Jakub Żymelski, Wojciech Schmidt i Bartosz Raburski;
Przemysław Gościniak, Bartłomiej Kornacki i Mikołaj Baryłka;
Patrycja Grycko, Dawid Bielecki i Adam Gren.
Archimagirus Young Chef
W tym samym dniu odbędzie się konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych Archimagirus Young Chef, nad którym pieczę sprawować będzie szef kuchni Przemysław Urbaniak. Do konkursu zakwalifikowały się 6 szkół.
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu
Gabriela Michalczyk
Grzegorz Anioła
Natalia Walczak
Zespół Szkół CKZ w Grubnie
Oliwia Góra
Martyna Góra
Wiktoria Łęcka
ZSGH Gdańsk
Hubert Kamiński
Mikołaj Wiśniewski
Julia Połukord
ZST Żnin
Zofia Bień
Oliwia Hapka
Michalina Nowakowska
Zespół Szkół Zawodowych w Opolu
Karolina Lewczak
Kornelia Kręcichwost
Marcin Magosz
Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Bydgoszczy
Julia Biernacka
Mikołaj Kilichowski
Maciej Żurkowski
Organizatorem konkursu jest Mariusz Gachewicz, a współorganizatorami są Paweł Mieszała, Aneta Tyczyńska oraz Cukrownia Żnin. Regulamin na stronie: www.chefsonly.pl w zakładce Archimagirus.