Specjalnie dla „PR” Marcin Wajda, dyrektor marketingu i PR  Winterhalter Polska: Sposoby oszczędzania wody w lokalu gastronomicznym

Aktualności

Specjalnie dla „PR” Marcin Wajda, dyrektor marketingu i PR  Winterhalter Polska: Sposoby oszczędzania wody w lokalu gastronomicznym

Obok energii elektrycznej zużycie wody jest głównym czynnikiem generującym koszty. Czy w hotelu, restauracji lub barze można bardziej racjonalnie gospodarować wodą bez negatywnego wpływu na jakość usług? O komentarz w tej sprawie poprosiliśmy Marcina Wajdę, dyrektora marketingu i PR  Winterhalter Polska.

W przypadku profesjonalnego zmywania w gastronomii oszczędność wody zużywanej w ramach tego procesu ma dwa bardzo ważne aspekty. Pierwszy, w obecnych czasach zdecydowanie najważniejszy, czyli finansowy; drugi, nie mniej ważny, ekologiczny. Myśląc zatem o oszczędności w zużyciu wody warto przyjrzeć się stosowanym technologiom i jakości używanego sprzętu. Najnowocześniejsze zmywarki przemysłowe zużywają znacznie mniej wody niż te sprzed kilkunastu lat. Warto również zainwestować w sprzęt z tzw. wyższej półki, ponieważ zwykle stosuje on bardziej zaawansowane technologie i metody, a dzięki temu jest oszczędniejszy, co w perspektywie długofalowej przynosi bardzo wymierne korzyści. Zmywarki z serii UC (podblatowe) zużywają na jedno mycie w zależności od modelu, wersji oprogramowania i zastosowanego programu mycia od 1,8 do 3,4 l wody. W przypadku większych zmywarek kapturowych z serii PT ta wartość wynosi od 2,2 do 3,8 l. Z kolei charakteryzujące się wysoką mocą i skutecznością zmywarki do garnków z serii UF zużywają od 4,7 do 9 l wody do płukania podczas jednego cyklu.