Śniadanie z porcją białka

Aktualności

Śniadanie z porcją białka

Pokaż mi, co jesz na śniadanie, a powiem ci, kim jesteś. Tak można by sparafrazować słynne powiedzenie. Pierwszy posiłek ma bowiem niebagatelny wpływ na resztę dnia, dlatego ważne jest to, czym delektujemy się o poranku. Najnowsze trendy lansują modę na… śniadania nabiałowe, dlatego warto przyjrzeć im się z bliska.

Śniadanie to pierwszy i najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dzięki któremu możemy zainwestować w energię na kolejne godziny. Rano, gdy zaczynamy pracę, naukę lub opiekę nad małymi dziećmi, przyda się wyjątkowo zbilansowana mieszanka najpotrzebniejszych witamin, minerałów i białka. W końcu od tego może zależeć nasze samopoczucie i wydajność! W lokalach gastronomicznych i hotelach goście mogą liczyć na wyjątkowo sute i różnorodne śniadania, które kuszą nie tylko estetycznym serwisem, a przede wszystkim rozmaitością składników i zaskakującymi połączeniami smakowymi. Ostatnio na wokandzie jest nabiał to najgorętszy trend śniadaniowy tego sezonu. Warto przyjąć to za pewnik i komponować poranne posiłki tak, aby składały się z rozmaitych produktów mleczarskich.

SEROWA MODA

Michał Szczepański, szef kuchni z Hotel & Spa****Herbarium przyznaje, że sery zdobywają coraz większą popularność. Polacy chętnie szukają nowych produktów, lokalnych smaków czy też towarów, które przypominają im te degustowane za granicą w małych gospodarstwach i na targach. Miłość do wyrobów mleczarskich i podaż przyczyniają się do powstania mnóstwa małych regionalnych manufaktur, które zajmują się ich produkcją. Dzięki czemu rynek i asortyment cały czas się powiększają, a jakość polskich produktów zdobywa międzynarodowe uznanie.

W dzisiejszych czasach dużo osób świadomie odchodzi od jedzenia mięsa czy ryb i to właśnie sery, przez wysoką zawartość białka, stanowią idealne uzupełnienie ich diety. Możemy podawać je jako starter, wybierając te, które mają pobudzić kubki smakowe lub zakończyć kolację mocnym akcentem, serwując ser z pleśnią i owocową konfiturą. W okresie letnim idealnie sprawdzają się sery podpuszczkowe typu koryciński, które wspaniale pasują do różnego typu sałatek. W restauracji Werbena szczególną rolę odgrywają lokalne sery, dlatego wyszukuję najlepszych wytwórców i pasjonatów usytuowanych w pobliżu naszej restauracji – podsumowuje Michał Szczepański, szef kuchni z Hotel & Spa****Herbarium

SZYBKO I SMACZNIE

Twaróg średnio zawiera 20 g białka w 100 g produktu, to świetny wynik! Można go podawać na rozmaite sposoby. Na wytrawnie – z jogurtem, szczypiorkiem i ulubionymi przyprawami, na słodko – z porcją ulubionego miodu, dżemu lub konfitury wraz z pieczywem, lub jako samodzielny posiłek. W dobrze skomponowanym śniadaniu nie może zabraknąć mleka i jego przetworów. Są odżywcze, a zarazem łatwo je przygotować.

W hotelowym asortymencie śniadaniowym oferuję szeroki wybór mleka, serów, twarogu, jogurtów, kefiru i innych produktów pochodzenia mlecznego. Goście hotelowi doceniają asortyment i standard, jaki u nas obowiązuje. Tylko od preferencji gości zależy, w jakiej formie i z jakimi składnikami połączą nabiał, aby ich śniadanie było bogate w mikroelementy i witaminy. Jedni zjedzą ser biały z warzywami i szczypiorkiem, inni zaś skomponują sobie jogurt naturalny z musli i świeżymi owocami – analizuje Dawid Wojciechowski, Executive Chef w restauracji Salt w Copernicus Toruń Hotel.

Na rynku pojawiło się wiele ciekawych produktów śniadaniowych. Na przykład mleczarnia SDM Wieluń oferuje szeroki wybór naturalnych twarogów: tłustych, półtłustych i chudych – wyrabianych i pakowanych ręcznie oraz twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony. To naturalny twaróg przygotowany tylko ze śmietanki o gęstej, jednolitej konsystencji, zachowujący najcenniejsze składniki mleka. Posiada certyfikat „Jakość Tradycja” oraz znak Poznaj Dobrą Żywność. Nie zawiera substancji konserwujących, zagęszczających
i stabilizatorów.

Na bazie twarożku Mój Ulubiony powstały warianty smakowe: z rzodkiewką, szczypiorkiem, ziołami ogrodowymi, chrzanem oraz na słodko z wanilią oraz z pomarańczą. Doskonale nadają się do kanapek, mogą stanowić podstawę do past, sosów, dipów oraz deserów – przekonuje Marek Kapica, prezes zarządu SDM Wieluń.

ŚNIADANIA NABIAŁOWE

Najnowsze trendy lansują modę na żywność funkcjonalną, dzięki której organizm otrzymuje wsparcie w prawidłowym działaniu. Na czasie są zatem wszelkie produkty proteinowe, zawierające jak największą ilość białka. Popularnością cieszą się koktajle z białkiem serwatkowym, serki wiejskie z wysoką zawartością białka, skyry, twarogi, jogurty proteinowe. Tego typu produkty wybiorą osoby uprawiające sport i będące na diecie. To nagłe zainteresowanie proteinami wiąże się z potrzebą zadbania o zgrabną i umięśnioną figurę. Proteiny zaś są budulcem komórek mięśniowych – dzięki nim szybciej wyrzeźbimy masę mięśniową bez udziału zbyt wielu kalorii. Nabiał zawiera także sporą ilość wapnia, które jest niezbędne do prawidłowego rozwoju układu kostnego. Ma też korzystny wpływ na wzmocnienie zębów. Dużo białka znajdziemy w żółtych serach, mozzarelli i twarogach. Dlatego na pełnowartościowym śniadaniu nie może zabraknąć jajek, sałatek, świeżego pieczywa, a także nabiału, czyli serów, jogurtów, twarogów. Do tego zestawu pasują domowej roboty masła smakowe, np. czosnkowe, solone lub pietruszkowe.

Nabiał komponujemy w smakowity sposób w wygodne małe porcje, by goście hotelowi mogli bez problemu nałożyć je sobie na talerz. Bierzemy pod uwagę produkty, z którymi sery najlepiej smakują i układamy je tuż koło nabiału. Mozzarellę łączymy ze świeżymi słodkimi pomidorami i skrapiamy oliwą z oliwek czy własnoręcznie przygotowanym pesto. Goście uwielbiają twarogi połączone z odpowiednimi ziołami i warzywami np. rzodkiewką, szczypiorkiem czy ogórkiem. Bardzo pożywna jest domowa granola z kefirem lub jogurtem. Ten rodzaj nabiału można komponować z orzechami, płatkami owsianymi, bakaliami, czy świeżymi owocami. Super pomysłem na poranne danie jest także owsianka – radzi Joanna Łuczyńska-Reczek, manager gastronomii w Qubus Hotel.

Oczywiście nie samymi serami człowiek żyje. Bufet śniadaniowy powinien opierać się na szerokiej gamie produktów, najlepiej polskich i lokalnych. W Qubus Hotel serwowane są rodzime sery, własnoręcznie wędzone ryby i wędliny, mazurskie miody, regionalne oleje i polskie wody mineralne. Sporo tam asortymentu home-made – wyrabiane przez kucharzy pasty, marynaty, kiszonki, a także wypiekane na miejscu pieczywo oparte  o autorskie receptury. Kucharze codziennie przygotowują 6 dań na ciepło, np. zapiekane bułeczki z warzywami czy muffiny na słono. Dużym zainteresowaniem gości cieszą się shoty witaminowe i świeżo wyciskane soki warzywno-owocowe. Idealne śniadanie w hotelu to połączenie węglowodanów złożonych, porcji białka oraz świeżych owoców i warzyw. To gwarancja sporej dawki witamin i składników odżywczych. Nabiał, czyli mleko, sery, jogurty oraz jajka są wręcz stworzone do kompozycji śniadaniowych. Dostarczą gościom odpowiedniej ilości białka, a do tego świetnie smakują. Nic tylko szykować!

Tekst: Angelika Drygas