Sheraton Grand Krakow: Nowa włoska restauracja, odrestaurowane lobby i atrium

Aktualności

Sheraton Grand Krakow: Nowa włoska restauracja, odrestaurowane lobby i atrium

W grudniu zeszłego roku hotel Sheraton Grand Krakow zakończył remont lobby i restauracji głównej. Nowy włoski koncept Anima to stylowa przestrzeń, doskonała kuchnia, autorskie koktajle i niedzielne brunche – podsumowuje zmiany dyrektor sprzedaży i marketingu hotelu Paweł Mroziak.

Anima to po włosku dusza. To nawiązanie do charakteru restauracji – klimat tworzy autentyczna kuchnia komponowana przez włoskiego szefa kuchni Alessio Pitzalisa, który karierę rozwijał między innymi w hotelu Atlantis na Bahamach, czwartkowe Aperitivo i wnętrze wyposażone w dizajnerskie włoskie meble, które składa się z przestrzeni restauracyjnej, miejsca do pracy – tak zwanego Community Table z gniazdkami do prądu i światłem punktowym – i baru. To realizacja misji „Meet, Work & Relax” hoteli Sheraton na cały świecie.

Za projektem architektonicznym lobby i Animy stoi londyńskie studio MKV Design, które od lat projektuje wnętrza hoteli na całym świecie, za co wielokrotnie zostało nagrodzone, między innymi w prestiżowym konkursie Gold Key Awards.

W karcie Animy znajdziemy przekąski, zupy, foccacie i panini, pasty, risotto, pizzę i typowe włoskie mięsne i rybne dania główne oraz desery. Wybór jest duży, a każde danie przygotowane tak, jakby cała uwaga była skupiona na nim.

Aby podkreślić włoski styl restauracji, co dwa tygodnie począwszy do 11 lutego organizowane będą włoskie Aperitivo. Poza 11 lutego, pierwszym włoskim wieczorem z muzyką na żywo i walentynkowymi motywami, Aperitivo odbywać się będą w czwartki. W godzinach 18:00-20:00 goście napiją się włoskiego piwa lub frizzante oraz spróbują włoskich przekąsek i antipasti. A to wszystko przy akompaniamencie muzyki na żywo.

Niedzielny brunch nie jest częstą inicjatywą na kulinarnej mapie Krakowa, tym chętniej hotel zdecydował się na ogłoszenie, że od 27 lutego zaprosi gości raz w miesiącu na prawdziwą niedzielną ucztę. W menu znajdą się między innymi włoskie wędliny, wędzone i peklowane ryby, dania na ciepło, bogaty wybór deserów oraz interaktywne stacje gastronomiczne, takie jak stoisko z makaronami i risotto oraz świeżo otwieranymi ostrygami.  Wybornym daniom akompaniować będą włoskie wina, autorski poncz i piwo beczkowe.

Wraz ze zmianą restauracji i remontem lobby w hotelu pojawiały się nowe twarze – dyrektorem F&B został doświadczony Amit Taneja, który przyjechał do Polski z Baku, gdzie zarządzał kuchnią kilkunastu restauracji hotelu JW Marriott, a nowym szefem kuchni jest Stanisław Bobowski, który był szefem kuchni w hotelu Marriott Diplomatic Quarter Riyadh w Arabii Saudyjskiej. W połowie lutego dyrektorem generalnym zostanie Apostolos Papatolios. Zamieni na tym stanowisku Gabrielę Ditetovą, która karierę będzie rozwijać w swojej rodzinnej czeskiej Pradze.

Dzięki gruntownemu remontowi pokoi gościnnych i sal konferencyjnych, który odbył się w 2016 roku i lobby oraz restauracji głównej, hotel może poszczycić się znakomitymi warunkami wypoczynku. A jeśli do tego dodamy, że dysponuje basenem, sauną i siłownią i zlokalizowany jest nad Wisłą, tuż obok Wawelu, to można śmiało powiedzieć, że to idealny produkt zarówno dla gości biznesowych, jak i tych, którzy spędzają w Krakowie czas wolny.