Serhii Kurmyshev – Wielkopolski Kucharz Roku 2023

Aktualności

Serhii Kurmyshev – Wielkopolski Kucharz Roku 2023

Serhii Kurmyshev z poznańskiej restauracji Oregano & wine należącej do konceptu Garden City został zwycięzcą VIII edycji konkursu kulinarnego Wielkopolski Kucharz Roku – Konkurs im. Rafała Jelewskiego. I otrzymał nominację do Kulinarnego Pucharu Polski. Poradnik Restauratora był partnerem medialnym tego wydarzenia.

Serhii Kurmyshev pochodzi z Ukrainy, ale swoją zawodową karierę związał z Poznaniem. Ogromną pasję do gotowania odkrył w sobie 9 lat temu. Jest absolwentem Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii. W trakcie studiów odbywał praktyki we Włoszech, Francji i Hiszpanii. W 2015 r. rozpoczął pracę w restauracji Oskoma, której szefem kuchni był Adam Adamczak. Pod jego okiem nauczył się najnowszych trendów gastronomicznych. Potem objął stanowisko zastępcy szefa kuchni Sławomira Popiaka w Czary Gary.
Od 3 lat pracuje w restauracji Oregano & wine należącej do konceptu Garden City na terenie MTP. Tam jest odpowiedzialny za współtworzenie karty restauracyjnej i odbywających się eventów. Serhii jest miłośnikiem produktów sezonowych i darów natury. W wolnym czasie uwielbia zajmować się zbiorem roślin i owoców, z których tworzy wyśmienite, naturalne przetwory.
Wiedzę czerpie głównie z literatury i programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej. Kreując nowe dania stawia przede wszystkim na smak i poprawność technik gotowania. Przygotowując dania zawsze dba o estetykę ich podania. Inspiruje się pracą znanych szefów kuchni takich jak: Rasmus Munk, Grant Achatz, Aitor Zabala oraz Vladimir Mukhin.
Na drugim miejscu uplasował się Oliwier Kowalczyk z restauracji Silver Catering w Łodzi, a na trzecim Adam Lelewer z Ostoja Chobienice.

Ambitnych i zdeterminowanych na sukces kucharzy oceniało jury w składzie:

  1. Kurt Scheller  – Kurt Scheller Academy
  2. Joanna Brodzik – aktorka, autorka książki Umami
  3. Katarzyna Daniłowicz, Restauracja Tarasowa, Wrocław, TOP Chef Polska
  4. Marcin Budynek, Restauracja Fisza, Augustów, Akademia Marcina Budynka
  5. Łukasz Cegłowski Restauracja Arco Paco by Perez, Gdańsk
  6. Artur Skotarczyk, Restauracja Muga, Poznań
  7. Paweł Bęś, Restauracja En Cuisine Chez Paweł Bęś, Mińsk Mazowiecki
  8. Michał Kozłowski, Port Sołacz, Poznań. Finalista Wielkopolski Kucharz Roku 2019

Przypominamy, że Konkurs powstał w dowód pamięci po tragicznie zmarłym wybitnym, poznańskim szefie kuchni śp. Rafale Jelewskim (1971-2013). Organizatorem konkursu jest Kapituła w składzie: Joanna Ochniak, Dominik Brodziak, Tomasz Purol i Barbara Surma. Konkurs obecnie stanowi kulinarną wizytówkę Poznania. Jest przejawem jedności i determinacji lokalnego środowiska skupionego na promocji jakościowej gastronomii i edukacji młodzieży. Nagrodami w Konkursie są staże u uznanych szefów kuchni z Polski i ze świata. Indywidualni zawodnicy walczą w konkursie o nominację do Kulinarnego Pucharu Polski, Puchar Prezydenta Miasta Poznania oraz inne nagrody w tym staże i podróże kulinarne.

Konkurs odbywa się pod patronatem honorowym Wojewody Wielkopolski Michała Zielińskiego oraz Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka.