Serhii Kurmyshev z poznańskiej restauracji Oregano & wine należącej do konceptu Garden City został zwycięzcą VIII edycji konkursu kulinarnego Wielkopolski Kucharz Roku – Konkurs im. Rafała Jelewskiego. I otrzymał nominację do Kulinarnego Pucharu Polski. Poradnik Restauratora był partnerem medialnym tego wydarzenia.
Ambitnych i zdeterminowanych na sukces kucharzy oceniało jury w składzie:
- Kurt Scheller – Kurt Scheller Academy
- Joanna Brodzik – aktorka, autorka książki Umami
- Katarzyna Daniłowicz, Restauracja Tarasowa, Wrocław, TOP Chef Polska
- Marcin Budynek, Restauracja Fisza, Augustów, Akademia Marcina Budynka
- Łukasz Cegłowski Restauracja Arco Paco by Perez, Gdańsk
- Artur Skotarczyk, Restauracja Muga, Poznań
- Paweł Bęś, Restauracja En Cuisine Chez Paweł Bęś, Mińsk Mazowiecki
- Michał Kozłowski, Port Sołacz, Poznań. Finalista Wielkopolski Kucharz Roku 2019
Przypominamy, że Konkurs powstał w dowód pamięci po tragicznie zmarłym wybitnym, poznańskim szefie kuchni śp. Rafale Jelewskim (1971-2013). Organizatorem konkursu jest Kapituła w składzie: Joanna Ochniak, Dominik Brodziak, Tomasz Purol i Barbara Surma. Konkurs obecnie stanowi kulinarną wizytówkę Poznania. Jest przejawem jedności i determinacji lokalnego środowiska skupionego na promocji jakościowej gastronomii i edukacji młodzieży. Nagrodami w Konkursie są staże u uznanych szefów kuchni z Polski i ze świata. Indywidualni zawodnicy walczą w konkursie o nominację do Kulinarnego Pucharu Polski, Puchar Prezydenta Miasta Poznania oraz inne nagrody w tym staże i podróże kulinarne.
Konkurs odbywa się pod patronatem honorowym Wojewody Wielkopolski Michała Zielińskiego oraz Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka.