Do 7 lipca profesjonalni kucharze mogą zgłosić swoją kandydaturę do pierwszego etapu konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet”. Spośród wszystkich zgłoszeń jurorzy wybiorą 8 najlepszych dwuosobowych zespołów, które 14 lipca zmierzą się w finale. Zwycięzcy konkursu otrzymają nagrodę pieniężną oraz nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2023. Wydarzenie jest organizowane przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Transgourmet i Selgros HoReCa.
Udział w konkursie będzie dla profesjonalnych kucharzy nie tylko wyzwaniem, ale i dużą szansą. Zależy nam na rozwoju branży gastronomicznej, podnoszeniu jej standardów oraz rozwijaniu umiejętności osób, które ją tworzą. Te strategiczne cele przyświecają zarówno Transgourmet oraz Selgros HoReCa jak i Ogólnopolskiemu Stowarzyszeniu Szefów Kuchni i Cukierników. Właśnie dlatego nasze relacje są tak dobre – po prostu świetnie się rozumiemy i wspieramy branżę, która jest dla nas bardzo ważna – mówi Cezary Furmanowicz, dyrektor marketingu Transgourmet Polska.