Już 8 polskich lokali otrzymało prestiżowy międzynarodowy znak jakości, przyznawany przez komitet certyfikacyjny w Hiszpanii złożony z przedstawicieli instytucji i stowarzyszeń związanych z gastronomią. Certyfikat wyróżnia restauracje działające poza Hiszpanią, które zapewniają swoim klientom autentycznie hiszpańskie produkty oraz wysokiej jakości, prawdziwą hiszpańską kuchnię. Wśród wyróżnionych restauracji znalazły się krakowskie Euskadi i Alejos, warszawskie Sobremesa Tapas Bar, Sol y Sombra, Tres Toros i Bilbao, a także Tapas Barcelona w Gdyni oraz Fuego w Kołobrzegu.
Co gwarantuje gościom restauracji hiszpański znak jakości? Certyfikat oznacza, że:
- szef kuchni ma kwalifikacje do przygotowywania hiszpańskich potraw i stosuje hiszpańskie przepisy,
- w kuchni używa się oryginalnych produktów pochodzących z Hiszpanii
- obsługa doskonale zna kartę i koncepcję restauracji
- hiszpańskie potrawy i wina stanowią większość oferty restauracji.
Kuchnia to podstawa hiszpańskiej kultury, a dobrej jakości gastronomia stała się wizytówką i ważnym elementem promocji Hiszpanii za granicą. Certyfikat Restaurants from Spain honoruje więc miejsca, które poza granicami Hiszpanii zapewniają swoim gościom prawdziwie hiszpańskie smaki, klimat i nawiązują do tamtejszego stylu życia. W komitecie certyfikacyjnym znalazły się m.in. Królewska Akademia Gastronomiczna, hiszpańskie Ministerstwo Rolnictwa i Ministerstwo Gospodarki, Rada Apelacyjna Wina Sherry, Hiszpańska Federacja Wina, przewodnik kulinarny Repsol, Interporc i Rada Turystyki Kastylii-La Manchy. Do tej pory certyfikat Restaurants from Spain otrzymało ponad 300 restauracji na całym świecie.
Kampanię trwającą do końca roku zorganizował ICEX Hiszpański Instytut Handlu Zagranicznego.
Informacje o programie Restaurants from Spain w formie video:
https://www.youtube.com/watch?v=4Wqmc5J84PY
https://www.youtube.com/watch?v=Yqs2pv5fcdU