Restauracje pracownicze miejscem integracji?

Aktualności

Restauracje pracownicze miejscem integracji?

29% pracowników fizycznych i 6% pracowników umysłowych je posiłki w restauracji pracowniczej*. Zainteresowanie tym udogodnieniem jest jednak większe w przypadku drugiej z wymienionych grup – co trzeci „biały kołnierzyk” oczekuje, że pracodawca zapewni mu dostęp do restauracji przy preferencyjnych cenach. Pożądanym przez niemal co trzeciego pracownika benefitem jest także dofinansowanie posiłków lub otrzymywanie karty lunchowej, a 36% wszystkich badanych oczekuje dostępu do owoców i soków w miejscu pracy.

Restauracje pracownicze stanowią doskonałe miejsce do rozwijania relacji między pracownikami. Aż 56% respondentów uważa wspólny posiłek za dobrą okazję do poznania nowych osób, a wielu traktuje ten element dnia jako szansę na zacieśnienie więzi. Benefit ten może także ułatwić dostęp do bezmięsnej i zróżnicowanej diety, która cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Co piąty kupujący posiłek zwraca także uwagę na jakość oraz zawartość warzyw i owoców, a stosowanie diety wegetariańskiej deklaruje 11% badanych –  mówi Marcin Grabiwoda, Food Transformation Director, Sodexo Polska.

*Badanie “Jak Polacy jedzą w pracy?” przeprowadzone przez Sodexo i Antal na próbie 1 044 respondentów metodą CAWI w terminie 27.06-7.07.2023 r.