Polskie Koleje Linowe zakończyły remont restauracji na Kasprowym Wierchu. Świeżością powieje nie tylko z odnowionych wnętrz, lecz także z menu – tylko tu będzie można skosztować Bezy Kasprowej… A wszystko z myślą o narciarzach i turystach tak licznie odwiedzających Kasprowy Wierch.
Restauracja “Poziom 1959”, bo tak właśnie nazywa się lokal w swojej nowej odsłonie, mieści się przy Górnej Stacji Kolei Linowych na Kasprowym Wierchu. Nazwa nie jest przypadkowa – główna sala restauracyjna leży właśnie na wysokości 1959 m n.p.m.
Na turystów czekać będą tu pożywne śniadania oraz dania obiadowe sprzedawane w formie bufetu. Do wyboru będą zupy, w tym staropolski żur, dania główne, z siekanym kotletem bacy na czele, oraz sałatki i desery. Tylko tu będzie można spróbować “Bezy Kasprowej z bitą śmietaną i owocami”.
Dla tych, którzy do restauracji chcą zajrzeć tylko na chwilę, a potem szybko wrócić na jedyne w Polsce alpejskie trasy narciarskie lub tatrzańskie szklaki, w hallu głównym stacji, naprzeciw wejścia do budynku zlokalizowany będzie punkt bistro. Będzie można tu kupić drobną przekąskę, ale też zjeść coś bardziej konkretnego – naleśniki, bułkę z kiełbasą góralską, bułę z pieczarkami czy tatrzańską kwaśnicę na wędzonce z ziemniakami. Serwowane będą również desery oraz napoje zimne i gorące, w tym tradycyjny grzaniec. Dla wygody gości posiłki będzie można spożywać zarówno wewnątrz budynku, jak i na tarasie.
Wnętrza restauracji zaprojektowała firma, mająca w swoim dorobku współpracę z najbardziej prestiżowymi obiektami hotelowymi i gastronomicznymi w Polsce, w tym chociażby z restauracją AleGloria Magdy Gessler.
Wystrój “Poziomu 1959” utrzymany będzie w surowym klimacie technologicznym – nie mogło być inaczej, skoro restauracja mieści się w budynku stacji najpopularniejszej kolejki linowej w Polsce. Dlatego też przy aranżacji pomieszczeń wykorzystano m.in. motywy rolek kolei linowych czy kominek na wzór wagonu kolei. Do tego dochodzą wykładziny z blachy aluminiowej i celowo pokryte rdzą metalowe elementy stołów, ław i poręczy. W całość wkomponowano motywy sportowe i turystyczne, a także dworcowe – kojarzące się z poczekalnią ławki i charakterystyczne lampy. Wysoki poziom restauracji gwarantować będzie nie tylko jej położenie, lecz także fachowa kadra menadżerska – do zarządzania obiektem i doboru menu zaangażowano bowiem najwyższej klasy specjalistów.
Oprócz tradycyjnej oferty skierowanej do turystów, restauracja planuje także obsługę konferencji, zawodów sportowych czy wywiadów. Nie jest wykluczona również organizacja przyjęć okolicznościowych.
źródło: PAP