Rafał Zawierucha: Windować ceny czy znaleźć zamienniki?

Porady

Rafał Zawierucha: Windować ceny czy znaleźć zamienniki?

Warto pamiętać, że w same święta, a także podczas okołoświątecznych spotkań, ich uczestnicy zasadniczo zapominają o dietach i liczeniu kalorii. Jednak w przypadku opcji menu light na pewno wybiorą to lżejsze.

Zresztą „odchudzanie” menu trwa w restauracyjnych kuchniach od dawna: smażenie zastępowane jest przez sous-vide, technikę pozwalającą na zachowanie walorów smakowych potrawy i zaoszczędzenie czasu, zamiast cięższych tłuszczy, jak masło i majonez, wykorzystuje się oliwę z oliwek, która doskonale sprawdza się w towarzystwie świeżych sałat, pozytywnie wpływając na zdrowie gości. W miejsce tradycyjnego smażonego karpia wprowadza się opcję gotowaną, duszoną (wcześniej marynowaną w ziołach) z warzywnymi dodatkami np. na wzór azjatycki. Pierogi wyrabia się z mąk typu gluten free, uszka z płatków buraka, a zamiast np. smażonej cebuli – chipsy pieczone w piecu. Możemy kombinować i eksperymentować.

Kreatywne, a przy tym innowacyjne podejście do tematu dobrze znanej klasyki jest wręcz wymagane. W myśl zasady, że jeśli chcesz oczarować i zaskoczyć gości, nie możesz im podać tego, co doskonale znają i są w stanie przygotować sami w domu – podkreśla Rafał Zawierucha, kierownik L33 Bistro & Bar w Poznaniu. Windować ceny czy znaleźć zamienniki? W L33 Bistro & Bar zawsze szukamy trzeciej furtki – w tym wypadku jest nią praca nad formą podania czy skupienie się na składnikach oraz ich wpływie na końcowy odbiór dania. Najtrudniejszym aspektem oczywiście wciąż będzie zachowanie charakteru klasycznego dania. Ale niezwykle mocno pracujemy nad tym, żeby nasza kreacja z jednej strony była nietuzinkowa i charakterystyczna dla naszej kuchni, powodowała zachwyt gości, a przy tym nie odbiegała od oczekiwań osób, które owo danie zamówiły.

Szef kuchni Bartosz Rosa i jego zastępca Wojciech Nogacz przygotowali kilka wariantów menu na spotkania świąteczne. Jest to klasyka w najlepszym wydaniu z dbałością o jakość i sposób podania, ale z delikatną wariacją – zdradza Rafał Zawierucha, dowodząc, że nawet oszczędzając, można przygotować fantastyczną ofertę.