Polska selekcja do światowej Olimpiady Pizzy Neapolitańskiej w Neapolu

Aktualności

Polska selekcja do światowej Olimpiady Pizzy Neapolitańskiej w Neapolu

31 maja w Poznaniu AVPN Polska organizuje polskie eliminacje do Olimpiady Vera Pizza Napoletana 2022 w Neapolu, która odbędzie się 3-6 lipca. Eliminacje zostaną przeprowadzone w dwóch kategoriach, dla zawodowców i amatorów.

Po raz pierwszy amatorzy mogą sprawdzić swoje umiejętności w przygotowaniu pizzy neapolitańskiej. Amatorzy to osoby, które nie pracują w lokalu gastronomicznym, a bawią się w przygotowywanie prawdziwej pizzy neapolitańskiej w zaciszu domowym. Za profesjonalistów regulamin konkursowy uznaje pizzaiolo, którzy pracują w pizzeriach neapolitańskich niecertyfikowanych przez AVPN. Natomiast pizzaiolo verace, mogą bezpośrednio zgłaszać się przez stronę internetową AVPN – https://olimpiadi.pizzanapoletana.org/

Amatorzy będą wypiekać swoje pizze na certyfikowanym piecu domowym OONI CARU, który może być opalany drewnem lub gazem. Natomiast profesjonaliści wypieką swoje pizze w profesjonalnym piecu opalanym gazem. Uczestnicy stawiają się do konkursu z przygotowanym przez siebie ciastem. Organizator zapewnia składniki do pizzy (pomidory i ser fior di latte) oraz koszulki, czapki i zapaski. Pizze Margherity zarówno amatorów jak i profesjonalistów będzie oceniać komisja, która bierze pod uwagę przygotowanie ciasta, sposób przygotowania pizzy, wypiek, wygląd oraz wrażenie smakowe i wizualne – mówi Ewelina Przygocka, dyrektor szkoły AVPN w Polsce…

W skład komisji wchodzą: Antonio Pace — prezydent AVPN, Ewelina Przygocka, Marcin Garbowski — brand ambasador AVPN w Polsce oraz pizzaiolo verace Jędrzej Lewandowski z Pabianic. Premiowane są trzy pierwsze miejsca w obu kategoriach.

Osobom, które zajmą pierwsze miejsca w obu kategoriach AVPN zapewnia wejście do finału, przelot i zakwaterowanie w Neapolu. Drugie i trzecie miejsca przechodzą do ścisłego finału w olimpiadzie — dodaje Ewelina Przygocka.

W finale uczestnicy będą rywalizować w konkurencjach: Prawdziwa Pizza Neapolitańska, Gourmet, Bezglutenowa, Pizza Fritta, Mastunicola i Calzone Napoletano.

Otrzymujemy zgłoszenia z całego świata – podkreśla Antonio Pace, prezydent Associazione Verace Pizza Napoletana –  Wspaniale jest obserwować pasję do naszej pizzy, łączącą ludzi o różnych tradycjach i kulturach, jak niewiele innych rzeczy na świecie… A chęć spróbowania swoich sił w konkursie porwała nie tylko zawodowców, ale także tych, którzy robią pizzę dla przyjemności i zabawy. Dlatego postanowiliśmy dodać kategorię „Amatorzy”. I kto wie, czy z tej kategorii nie wyłonią się nowe międzynarodowe talenty.

Zgłoszenia do 28 maja na stronie AVPN. Koszt udziału to 50 euro.

Pierwszy kurs w polskiej szkole AVPN w Poznaniu odbył się 27 stycznia 2020 roku i zakończył się 1 lutego rozdaniem pierwszych certyfikatów. Egzamin wtedy przeprowadzili m.in. Antonio Pace prezydent AVPN, dyrektor generalny AVPN Stefano Auricchio oraz dyrektor szkoły AVPN w Polsce dr Ewelina Przygocka. AVPN prowadzi szkolenia VERA Pizza Napoletana ponadto w kilku szkołach na świecie między innymi: we Włoszech w Neapolu, w USA, w Japonii i w Brazylii.

CO TO JEST PIZZA NEAPOLITAŃSKA?

Oryginalna pizza neapolitańska musi być wytwarzana z lokalnych składników takich jak: pomidory San Marzano, które rosną na polach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza, i mozzarelli di bufala lub fior di latte. Mąka musi być typu 00, a ciasto jest przygotowywane z niewielką ilością drożdży. Ciasto powinno być wyrabiane ręcznie lub z użyciem wolnoobrotowego miksera. Gdy wyrośnie, należy je formować tylko i wyłącznie ręcznie, bez użycia wałka lub innych przyrządów mechanicznych. Grubość ciasta nie może przekraczać 3 mm. Pizza musi być pieczona przez 60-90 sekund w piecu w temperaturze powyżej 400°C. Po wypieczeniu ranty powinny być pulchne, elastyczne i aromatyczne, a środek cienki i wilgotny.

W 2009 pizza neapolitańska została zastrzeżona przez Komisję Europejską jako wyrób tradycyjny. Pizzę o tej nazwie w całej Unii Europejskiej można wyrabiać tylko według ściśle określonej receptury.