27 czerwca odbyła się gala finałowa rocznika 2023/2024 Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere goszcząc uczestników wydarzenia w Auli Kryształowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Organizatorzy, Belvedere Gourmet Group oraz Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere, zadbali o wyjątkową oprawę tego wieczoru. Uroczystą galę poprowadzili Elżbieta Nitsze, prezeska Belvedere Gourmet Group oraz Paweł Gruba, ekspert merytoryczny Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Po powitaniu zebranych gości, opowiedzieli oni o idei i misji Akademii, unikalnego na skalę kraju i Europy projektu, który w drugiej edycji wyłonił 24 wyjątkowo uzdolnionych uczniów z 15 szkół z całej Polski.

Misją Akademii jest pomaganie młodym kucharzom w pielęgnowaniu i rozwijaniu  pasji do sztuki kulinarnej na najwyższym światowym poziomie, a także inspirowaniu ich do stawania się przyszłymi znanymi i docenianymi szefami kuchni.

Dlatego przez cały rok akademicki 2023/2024 zdobywali oni kulinarne umiejętności i doświadczenie pod okiem 21 trenerów kulinarnych i 11 ekspertów merytorycznych cenionych zarówno w Polsce, jak i poza jej granicami. Studenci mieli możliwość uczestniczenia w cyklu 15 warsztatów, które odbywały się w najlepszych, najnowocześniejszych studiach kulinarnych w Polsce: Chefs Atelier by Chefs Culinar, Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre, Akademii Czekolady Callebaut, Chef’s Table by Ernest Jagodziński, Rational AG w Warszawie oraz specjalnie zaaranżowanej na potrzeby warsztatów restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich.

Uroczystą cześć wieczoru rozpoczęła ceremonia wręczenia dyplomów, która zgromadziła na scenie wszystkich absolwentów odbierających dyplom z rąk założycielki Akademii – Elżbiety Nitsze. Było to oficjalne zakończenie roku akademickiego 2023/2024.

Następnie podziękowano kadrze trenerskiej, szkołom i nauczycielom, którzy wspierali uczniów przez cały ten wyjątkowy rok.

Podobnie jak w ubiegłym roku, wyróżniono dwójkę najbardziej zaangażowanych nauczycieli: Karolina Mikołajczyk-Nieckarz z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Poznaniu oraz Katarzyna Hryciuk z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie, otrzymały zaproszenia z rąk kierownik projektu Anny Paprockiej na kolację degustacyjną w restauracji Belvedere.

Kulminacyjnym punktem wieczoru była ceremonia wręczenia nagród dla najzdolniejszych studentów rocznika. Decyzje o tym, kto „stanął na podium”, opierały się na punktach kwalifikacyjnych przyznawanych przez trenerów kulinarnych podczas warsztatów przez cały rok. Najpierw ogłoszono nazwiska trzech wyróżnionych osób, które odbędą dwudniowe specjalistyczne szkolenie cukiernicze w Warsaw Academy of Pastry Arts. Byli to: Natalia Pintera (IV wyróżnienie), Wiktor Wołczyk (III wyróżnienie) oraz Iwo Nowacki (II wyróżnienie).

Nagrodę dla drugiego najbardziej uzdolnionego studenta, w postaci 3-dniowego wyjazdu do Niemiec połączonego z warsztatami kulinarnymi oraz zwiedzaniem nowoczesnej fabryki Rational AG, otrzymał Przemysław Szulc (I wyróżnienie). Najlepszym cukiernikiem roku okazał się Leon Tyrała, który według  trenerów zasłużył na 5-dniowy kurs cukierniczy w Akademii Czekolady Callebaut Polska wraz z zakwaterowaniem i wyżywieniem.

Laureatem głównej nagrody II edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere został Patryk Szymański z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu (staż w restauracji Osteria Francescana w Modenie we Włoszech, odznaczonej trzema gwiazdkami Michelin).

Dwójka studentów, która uzyskała najwyższe noty w ogólnym rankingu Akademii, otrzymała specjalne nagrody od patrona honorowego Akademii Mistrzów Smaku — Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Patryk Szymański oraz Przemysław Szulc odebrali indeksy na studia tej uczelni na kierunku Hotelarstwo i Gastronomia, wręczone im przez Prorektora ds. Rozwoju, I Zastępcę Rektora, Prof. dr hab. Kazimierza Tomalę.

Niespodzianką wśród wyróżnień tej edycji było ogłoszenie, że Mecenas Główny Akademii – Chefs Culinar ufundował specjalną nagrodę dla zwycięskiej szkoły, w postaci warsztatów kulinarnych dla 16 osób w Chefs Atelier by Chefs Culinar. Otrzymał ją Zespół Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu.

Na zakończenie części oficjalnej wieczoru, organizatorzy zdradzili kilka nowości, które pojawią się w kolejnej III Edycji Akademii. Dowiedzieliśmy się m.in. o poszerzeniu kadry trenerskiej o międzynarodowe nazwiska. Warsztaty kulinarne z szefem Christopherem Haatuftem – szefem kuchni restauracji Lysverket, odznaczonej 1 gwiazdką Michelin. będą niesamowitym wydarzeniem w terminarzu kolejnej edycji. Planowana jest także kolacja charytatywna przygotowana przez samych studentów oraz wydanie książki kulinarnej z przepisami studentów oraz zaproszonych trenerów kulinarnych Akademii.

Po oficjalnej części, nadszedł czas na zasłużone świętowanie zakończenia udanego roku akademickiego podczas znakomitego koktajl party przygotowanego przez Belvedere Catering oraz Belvedere Café.