O sztuce ozdabiania cocktaili

Porady

O sztuce ozdabiania cocktaili

Ozdabiane owocowymi szpatułkami, skórkami cytrusów, liśćmi ziół, pudrem czy jadalną farbą. Choć to smak gra główne skrzypce, to niebanalne podanie koktajli również jest bardzo istotne. O tym, jak przygotować efektowne dekoracje i czym właściwie jest garnirowanie rozmawiamy z barmanami z koktajlbarów biorących udział w piątej edycji World Class Cocktail Festival. Rezerwacje trwają na www.CocktailFestival.pl.

Garnirowanie to sztuka dekorowania koktajli! Najczęściej przy użyciu najróżniejszych dodatków, które sprawiają, że nawet proste kompozycje prezentują się spektakularnie i zachwycają swoim wyjątkowym smakiem. Zwykle sprowadza się do dekorowania kompozycji koktajlowych przy użyciu świeżych lub kandyzowanych owoców, czy ziół (mięta, bazylia, rozmaryn). Garnish jednak nie jest jedyną formą ozdabiania koktajli. Inną, równie popularną techniką jest tzw. crustowanie. Polega ono na zanurzeniu krawędzi kieliszka najpierw w soku (np. z cytryny), a następnie w cukrze lub soli, co daje efekt szronu. Jak zaznacza Dawid Pytkowski, El Koktel: crusta należy do prostych garnishy i jest spotykana najczęściej w klasycznych koktajlach. Aktualnie jest zastępowana przez różnego rodzaju pudry smakowe. Ich rola polega nie tylko na tym, żeby dosładzać lub dodawać słoności do koktajlu, ale także dodawać dodatkowy aromat.

Warto pamiętać, że garnirowanie jest formą dopełnienia i urozmaicenia kompozycji smakowej, co oznacza, że stosowane dodatki nie powinny go przytłaczać, lecz jedynie uzupełniać. Zachowanie umiaru przy dekorowaniu jest więc zdecydowanie wskazane.

 Garnisz, czyli dekoracja, która wieńczy każdy koktajl, odgrywa ważną rolę, jednak moim zdaniem nie może być elementem, który dominuje nad całością. Ludzie jedzą i kupują oczami, ale w tej kwestii jestem minimalistą i działam w myśl im mniej, tym więcej, ale to ‘’mniej’’ musi być przemyślane. Moimi ulubionymi dekoracjami są zioła i przyprawy, które wkomponowane w sam koktajl stają się jego elementem — zaznacza Mateusz Witkowski, Może Gin Chill.

Z kolei Jakub Grabowy, Tłok Bar dodaje: w dekorowaniu stawiam na prostotę i delikatność. Koktajle z pianką przyozdabiam np. angosturą lub ciemnym syropem i za pomocą końcówki łyżki barmańskiej tworzę na nich różne wzory. Ciekawym rozwiązaniem do koktajli podawanych w szkle szampanowym jest pianka lecytynowa jak i puder na bazie kwiatów czy też cytrusów posypywany bezpośrednio na szampanówkę. W garnirowaniu nie ma miejsca na  przypadek, to musi być przemyślana kompozycja. – W naszym koktajlbarze garnirowanie, czy ogólnie cały pomysł na sposób podawania i serwowania  koktajli to istotny element przygotowania karty.  Zależy nam, by prezentacja koktajlu była jego logicznym uzupełnieniem. Koktajl ma stanowić przemyślaną, spójną całość i opowiadać pewną historię, nie tylko wyglądem, zapachem, kolorem, smakiem, ale też swoją nazwą czy nawiązaniem do motywu przewodniego karty — zaznacza Michał Przywara, Rumbar.

Co ciekawe, na wygląd koktajlu wpływają nie same dodatki w postaci owoców czy pianek, a również rodzaj szkła, który dobierzemy do kompozycji.

Tworzenie koktajlu rozpoczyna się w momencie wyboru szkła, które swoim wyglądem koncentruje uwagę Gości i również może służyć jak dekoracja — mówi Mateusz Witkowski, Może Gin Chill. Jest wiele rodzajów naczyń, które świetnie mogą wpłynąć na ocenę wizualną, np. tiki, naczynie ceramiczne — wykorzystywane głównie do egzotycznych koktajli.

Światowej klasy koktajli podanych w oryginalny sposób można spróbować podczas trwającego do 18 września World Class Cocktail Festival.

Rezerwacje dostępne są na www.CocktailFestival.pl.

Daty Festiwalu: 24 sierpnia – 18 września 2022 r.

Lokalizacja: Kraków, Poznań, Szczecin, Trójmiasto, Warszawa, Wrocław

Pełna lista koktajlbarów: CocktailFestival.pl