Najlepszy barman wyłoniony

Aktualności

Najlepszy barman wyłoniony

Wielka miksologiczna przygoda pod patronatem marki Kinley dobiegła końca. Po kilku miesiącach barmańskich wyzwań wyłoniony został mistrz koktajlowego rzemiosła – Dawid Pytkowski. 

Minione miesiące były intensywne – podczas konkursu Kinley Mixology Club prawie 200 barmanów wzięło udział cyklu szkoleń odbywających się w 10 największych miastach. Najlepsi zostali wyłonieni podczas rywalizacji, która rozpoczęła się już w sierpniu. Zwieńczeniem tej niezapomnianej przygody było środowe wydarzenie. Pierwszego grudnia w warszawskim lokalu Syreni Śpiew podczas ‘Grande Finale’ do koktajlowej potyczki stanęła piętnastka barmanów z całej Polski.
Pierwszym etapem rozgrywek był półfinał, który miał na celu wyłonić finałową piątkę. Składał się on z trzech konkurencji. Na początku zawodnicy zmierzyli się w quizie weryfikującym barmańską wiedzę. Premiowana była nie tylko poprawność, ale i szybkość odpowiedzi. Pytania dotyczyły historii barmaństwa, receptur koktajlowych klasyków czy specjalistycznej terminologii. Kolejnym zadaniem był test sensoryczny, podczas którego barmani musieli rozpoznać za pomocą zmysłu węchu i dotyku wybrane składniki. Owoce kardamonu, pieprz czerwony, liście kafiru, cukier muscovado czy płatki róż – to zaledwie część tajemniczych ingrediencji. Trzecią, decydującą konkurencją Półfinału, było przygotowanie twistu koktajlu French 75 z wykorzystaniem toniku Kinley oraz dowolnego alkoholu. Popisowe kreacje były oceniane przez Jury w skali 0-5 punktów w następujących kategoriach: koncept, receptura, aromat, garnish, storytelling, technika. Można było otrzymać także punkty bonusowe oraz punkty karne za przekroczenie czasu prezentacji. W składzie komisji jurorskiej zasiedli: Przemek Bocian, Patryk Kowalski oraz Janusz Lemiesz, Tomasz Małek oraz Hubert Karsz.
Rywalizacja była niezwykle wyrównana, jednak do ścisłego finału mogła przejść tylko najlepsza piątka. Wśród nich znaleźli się: Dawid Pytkowski ze stołecznego El Koktel (51,2 pkt), Aleksander Pelowski z gdańskiego lokalu Mała Sztuka (46,1 pkt), Urszula Trochimiak pracująca w BackRoom Warsaw (42,4 pkt), Grzegorz Dąbrowski związany ze SLA Warsaw (41,7 pkt) oraz Henri Lunelli ze stołecznej Kity Koguta (40,7 pkt). Po wręczeniu nagród wszystkim finalistom przystąpiono do decydującej konkurencji.
Finałowe starcie wygrał Dawid Pytkowski, uzyskując łącznie 81,1 pkt. Tym samym to jemu przyznano tytuł Zwycięzcy pierwszej edycji konkursu KINLEY Mixology Club oraz nagrodę główną – 15 tys. złotych.
Dawid Pytkowski, znany bliżej środowisku jako Panda, z barmaństwem związany jest od ponad 10 lat. Obecnie pełni rolę szefa baru w stołecznym cocktail barze El Koktel.
Od dziecka byłem człowiekiem wielu talentów, ale wybrałem gastronomię. Będąc barmanem, mogę śmiało czerpać z pozostałych zainteresowań, aby w urozmaicony sposób wykonywać swoją pracę. Od dawna upodobałem sobie zioła jako potężne źródło smaków i aromatów. Ostatnimi czasy zacząłem się “doktoryzować” z dziedziny destylacji. Uważam, że nic tak nie otwiera oczu na to co mamy na półce za barem jak zabawa w małego zielarza i gorzelnika – mówi Dawid Pytkowski.
Zamiłowaniem do tego drugiego fachu Pytkowski pochwalił się w finałowej konkurencji, serwując zwycięski koktajl Panda’s Cup. Na potrzeby interpretacji aperitifu inspirowanego Londynem Dawid stworzył bowiem swój autorski alkohol. Wzorując się na brytyjskim trunku piknikowym Pimm’sie i odpowiadającym mu drinku Pimm’s Cup, skomponował włosko-brytyjski mariaż. Koktajl został zbudowany na maceracie w wosku pszczelim z ziołami z wykorzystaniem pomarańczy, Earl Grey i geranium. Dopełnieniem był kordiał z grejpfruta i geranium oraz oczywiście tonic Kinley. Jako garnishu użył liścia geranium zakutego w wosku pszczelim i ozdobionego jadalnym brokatem.
Koktajl Dawida był bardzo kompleksowy, zawierał w sobie składniki własnej roboty, zwracał uwagę na filozofię zero waste, koncept, który pokazuje, że czasem less is more. Za całością stała świetna osobista interpretacja i znakomita prezentacja – tak podsumował zwycięską recepturę Przemek Bocian, przewodniczący jury.
Przez cały czas trwania konkursu Kinley Mixology Club miksologicznej rywalizacji towarzyszyła także ta międzybarowa. Podczas finałowego spotkania miało miejsce oficjalne wręczenie nagrody w konkursie dla Lokali. Zwycięzca w tej kategorii, Coolturka Pub z Lubina, wygrał wyjazd do koktajlowej stolicy Europy, Londynu, dla całej ekipy.