Pierwszym etapem rozgrywek był półfinał, który miał na celu wyłonić finałową piątkę. Składał się on z trzech konkurencji. Na początku zawodnicy zmierzyli się w quizie weryfikującym barmańską wiedzę. Premiowana była nie tylko poprawność, ale i szybkość odpowiedzi. Pytania dotyczyły historii barmaństwa, receptur koktajlowych klasyków czy specjalistycznej terminologii. Kolejnym zadaniem był test sensoryczny, podczas którego barmani musieli rozpoznać za pomocą zmysłu węchu i dotyku wybrane składniki. Owoce kardamonu, pieprz czerwony, liście kafiru, cukier muscovado czy płatki róż – to zaledwie część tajemniczych ingrediencji. Trzecią, decydującą konkurencją Półfinału, było przygotowanie twistu koktajlu French 75 z wykorzystaniem toniku Kinley oraz dowolnego alkoholu. Popisowe kreacje były oceniane przez Jury w skali 0-5 punktów w następujących kategoriach: koncept, receptura, aromat, garnish, storytelling, technika. Można było otrzymać także punkty bonusowe oraz punkty karne za przekroczenie czasu prezentacji. W składzie komisji jurorskiej zasiedli: Przemek Bocian, Patryk Kowalski oraz Janusz Lemiesz, Tomasz Małek oraz Hubert Karsz.