Sztuka miksologii z kawą w roli głównej

Eksperci branży

Sztuka miksologii z kawą w roli głównej

Kawa nie jest już tylko energetyzującym napojem. Jest to produkt spożywczy, który ma wiele różnych zastosowań. Szczególnie szeroko korzysta się z niej w „miksologii”, dyscyplinie polegającej na łączeniu różnych substancji w celu stworzenia ciekawych koktajli, z alkoholem lub bez.

Ekspert Lavazza, Francesco Viarizzo, proponuje kierować się czterema prostymi wskazówkami, które ułatwią wyczarowanie orzeźwiających kawowych koktajli.

Zawsze miej w lodówce gotową cold brew, gdy masz ochotę na schłodzoną mrożoną kawę lub orzeźwiającego drinka na wieczór w dobrym towarzystwie. Przygotuj kawę parzoną na zimno, którą można przechowywać w lodówce ok. dwa tygodnie. Kawa parzona na zimno ma bardziej wyrazisty smak, ponieważ ekstrakcja w niskiej temperaturze nie wydobywa podczas parzenia tylu gorzkich substancji.

1. Wymieszaj 1 l wody i 600 g drobno zmielonej Lavazza Qualità Oro w pojemniku z pokrywką.

2. Odstaw do lodówki na 12-24 godziny.

3. Przelej chłodny napar przez wilgotny filtr do kawy. Cold brew jest gotowe.

Tak otrzymaną cold brew można wykorzystać do przygotowania espresso lub rozcieńczyć
2 porcjami wody, jeśli mamy ochotę na orzeźwiającą kawę mrożoną. Na koniec należy dodać kostki lody i odrobinę cukru

b)  Jeśli nie jesteś przygotowany na opracowanie bardziej skomplikowanych kawowych drinków, zawsze możesz zrobić espresso – bazując na Lavazza Espresso Italiano ClassicoJako esencja włoskiej kultury kawowej, espresso często pojawia się w koktajlach kawowych, gwarantując skoncentrowany smak kawy.

Pamiętaj, że tylko świeżo zaparzone espresso może dostarczyć pełnię smaku i aromatu. Przed przygotowaniem koktajlu należy dać naparowi trochę ostygnąć, by kostki lodu nie topiły się szybko i nie rozwodniły drinka.

c)  Możesz wzmocnić kawowy smak swojego koktajlu (jednocześnie unikając zbytniego rozcieńczania go wodą) za pomocą kostek lodu kawowego. Zaparz świeżą kawę i napełnij foremkę na kostki lodu (pamiętaj jednak, by wcześniej ją ostudzić). Napełnij szklankę dużą ilością kostek lodu, ponieważ pomoże to utrzymać chłodną kawę przez dłuższy czas.

d)   Jeśli koktajl stanie się zbyt gorzki, dwie porcje soli i odrobina cukru mogą temu zaradzić.

Kiedy używasz kawy w koktajlach, możesz stworzyć fantastyczne, zmysłowe odczucia, ponieważ kawa wzmacnia doznania zapachowe i smakowe. Intensywny aromat i gorzkie nuty kawy szczególnie dobrze współgrają ze słodkim koktajlem zawierającym likier lub syrop. Kawa jest idealna do podkreślenia wszystkich niuansów smakowych koktajlu, który niekoniecznie musi zawierać alkohol. Koktajle kawowe podawaj na deser lub jako idealne zakończenie kolacji, serwując drinka i kawę jednocześnie – wyjaśnia Francesco Viarizzo, który nie tylko pochodzi z ojczyzny espresso, ale jest także menadżerem w największej na świecie szkole mistrzostwa kawowego – Lavazza Training Center w Turynie.