13 października w Hotelu Warszawa odbyła się uroczysta ceremonia wręczenia nagród AIG Prix oraz Ars Coquinaria.
Po zakończeniu oficjalnej części wieczoru, zgromadzeni goście mieli okazję docenić kunszt laureata nagrody Szefa Przyszłości – Mateusza Suligi z krakowskiej restauracji Artesse w hotelu H15 Luxury Palace, który wraz z szefem restauracji Warszawska – Dariuszem Barańskim i jego zespołem, przygotowali specjalnie na tę okazję wyjątkową kolację degustacyjną. Za selekcję win odpowiadał natomiast laureat nagrody Sommeliera – Andrzej Strzelecki z gdańskiej restauracji Arco by Paco Perez.
AIG PRIX 2023
Akademia Gastronomiczna w Polsce nominuje rokrocznie polskie osobistości gastronomiczne do prestiżowych nagród AIG PRIX – przyznawanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną z siedzibą w Paryżu dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się na obszarze danego kraju międzynarodowym poziomem.
LAUREACI AIG PRIX 2023:
- Prix au Chef de L’Avenir / Nagroda Szefa Przyszłości – Mateusz SULIGA, Artesse, H15 Luxury Palace (Kraków)
- Prix au Sommelier / Nagroda Sommeliera – Andrzej Strzelecki, Arco by Paco Perez (Gdańsk)
- Prix au Chef Pâtissier / Nagroda Cukiernika – Iga Sarzyńska-Komorowska
- Prix de la Littérature Gastronomique / Nagroda Literatury Gastronomicznej – Ewa Michalska, “Dzikie Historie”
- Prix Multimedia / Nagroda Multimediów – Joanna Ślusarczyk, Cristian Gadau – The Best Chef
ARS COQUINARIA
AKADEMII GASTRONOMICZNEJ W POLSCE:
NAGRODY DLA „PRZYJACIÓŁ SMAKU” – TYCH, KTÓRZY W WYJĄTKOWY SPOSÓB PRZYCZYNIAJĄ SIĘ DO ROZWOJU I PODNOSZENIA POZIOMU POLSKIEJ GASTRONOMII.
LAUREACI 2023:
- Ewa Leja
- Robert Makłowicz
- Robert Mazurek
fot. Daniel Miśko