Martin Gimenez Castro, szef kuchni, właściciel dwóch topowych warszawskich konceptów gastronomicznych został ambasadorem kolejnej edycji GastroTargów SMAKKi. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.
GWIAZDKI MICHELIN, POLSKA I OWOCE MORZA
W ciągu ponad 20 lat spędzonych w kuchniach na całym świecie, w tym w restauracjach z 3 gwiazdkami Michelin, Martin stał się ekspertem w dziedzinie ryb i owoców morza oraz współczesnych technik gotowania. W Polsce, gdzie mieszka od 16 lat, powszechnie jest znany jako jeden z najlepszych i najbardziej kreatywnych twórców kulinarnych.
Pasja do owoców morza zainspirowała Martina do stworzenia Ceviche Bar, popularnego miejsca dla smakoszy i miłośników ryb, które szybko stało się obowiązkowym miejscem dla wszystkich odwiedzających Warszawę. Natomiast w swojej drugiej restauracji Tuna by Martin Gimenez Castro, Martin pokazuje nieograniczony potencjał wód słodkich i słonych poprzez gotowanie w stylu freestyle. Nie możemy również nie wspomnieć o tym, że Martin potrafi łączyć biznes restauracyjny z odpowiedzialnością społeczną.
W tym roku został uhonorowany tytułem Ocean Hero przyznanym mu przez organizację pozarządową Marine Stewardship Council (MSC), która działa na rzecz zrównoważonego rybołówstwa.
KONFERENCJA, BIZNES I GOTOWANIE
Na SMAKKach będziemy mieli możliwość posłuchać Martina podczas dwóch konferencji, w trakcie których porozmawiamy między innymi o roli kobiet w branży HoReCa oraz o jego doświadczeniach jako Szefa Kuchni i inwestora posiadającego dwie restauracje. U nas Martin zorganizuje również wyjątkowy pokaz kulinarny, w ramach którego zaserwuje nam dania na bazie najlepszych ryb, z których wydobędzie świeżość i niepowtarzalny smak oraz zaprezentuje zupełnie nowe spojrzenie na tego typu kuchnię.
Podczas kolejnej edycji targów Martin zaserwuje nam smak(k)i z całego świata, a jego obecność gwarantuje wszystkim uczestnikom naszego wydarzenia niezwykłą kulinarną podróż.