Marcin Budynek, właściciel i szef kuchni w restauracji Tawerna Fisza Concept by Marcin Budynek w Augustowie, uważa, że szkoły gastronomiczne są dobrze wyposażone w większości przypadków, a nauczyciele coraz lepiej przeszkoleni i zaangażowani.
Niestety część szkół nie ma środków, aby w prawidłowy sposób wyposażyć pracownie, a i często nauczycielom brakuje wsparcia, aby mogli zrobić coś więcej dla młodzieży. Bardzo ubolewam nad tym, że nasze państwo nie inwestuje w edukację tak mocno, jak to ma miejsce w innych krajach europejskich. Mimo wszystko uważam, że nasza edukacja jest na coraz lepszym poziomie, choć można by jeszcze popracować nad programem. Świat idzie do przodu, a wraz z nim trendy i nowinki kulinarne – dodaje.
Marcin Budynek pracowników pozyskuje m.in. poprzez bardzo popularne szkolenia kulinarne, które prowadzi, a także korzysta z „poczty pantoflowej”. Osoby, które chcą się czegoś nauczyć w autorskiej kuchni, a przy tym dobrze zarobić, po prostu zostawiają CV w restauracji.
W sezonie zgłasza się do restauracji sporo osób, które chcą się czegoś nauczyć. Często się zdarza, że połowa z nich rezygnuje już po kilku dniach, bo realia ich przerastają i zdają sobie sprawę, jak ciężka jest to praca ― dodaje.