Małgorzata Figarska: Herbata zimowa z dodatkiem odpowiednich przypraw

Porady

Małgorzata Figarska: Herbata zimowa z dodatkiem odpowiednich przypraw

Herbata zimowa z dodatkiem odpowiednich przypraw i składników to naturalna recepta na chłodne dni.

Podstawą zimowej herbaty jest czarna herbata, herbata pomarańczowa lub rooibos. Smaku nadadzą jej głównie dodatki, które mają również wiele zdrowotnych korzyści. Na przykład cynamon działa rozgrzewająco i pobudza krążenie, poprawia trawienie i przyspiesza metabolizm, wspomagając układ pokarmowy po ciężkich, zimowych posiłkach. Imbir ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, co czyni go doskonałym wsparciem w walce z infekcjami. Działa też wykrztuśnie, przeciwgorączkowo i przeciwbólowo, łagodząc objawy przeziębienia. Goździki likwidują stany zapalne i są znane ze swoich właściwości antybakteryjnych, wspomagają walkę z bólem, szczególnie przy problemach z zębami (można je również ssać). Sok z malin to naturalny sposób na rozgrzanie organizmu, ponadto wzmacnia kości, poprawia pracę jelit i dodaje herbacie słodkiego, owocowego aromatu. Miód jest skuteczny w walce z przeziębieniem i kaszlem, dobrze wpływa także na układ nerwowy, działa uspokajająco i łagodzi stres. Warto pamiętać, że cytrusy wychładzają organizm, pomarańcza czy cytryna doda herbacie pięknego aromatu, ale będzie ochładzała narządy wewnętrzne.

Zimą często serwujemy rozgrzewającą herbatę w restauracji Manor House SPA. Wiele osób o nią pyta, a my mamy swój własny przepis na bazie czarnej bądź pomarańczowej herbaty. Wśród dodatków królują cynamon, imbir, goździki, sok z malin i miód. W naparach rozgrzewających świetnie sprawdza się imbir, który ułatwia walkę z przeziębieniem i wspomaga działanie układu pokarmowego. Najlepiej jest go umyć i obrać przed zalaniem wrzątkiem. Polecam zeskrobać skórkę łyżeczką do herbaty, bo nożem zawsze obierzemy go grubiej. Swoich zwolenników ma też grzany aperol i grzaniec – wino z korzennymi przyprawami. Osobiście lubię rozgrzać się ciepłą zupą, świetnie nadaje się do tego złocisty bulion z soczystą pręgą wołową i świeżymi podgrzybkami lub kremy, np. z kiszonej kapusty z konfiturą cebulowo-jabłkową, migdałem prażonym z dodatkiem śmietany – mówi Małgorzata Figarska, Szefowa Gastronomii w hotelu Manor House SPA.

Do zrobienia rozgrzewającego napoju można użyć także mleka roślinnego lub świeżego krowiego i korzennych przypraw. „Złote mleko” ma liczne właściwości zdrowotne dzięki zawartym w nim aromatycznym przyprawom.

Źródło: Manor House

Oprac. H. Handkowska