27 marca odbędzie się druga edycja konkursu dedykowanego dla uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski. Termin przesyłania zgłoszeń do Kulinarnego Pucharu Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego to 10 marca br. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.
Konkurs odbędzie się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Mysiadle k/ Warszawy. Jego ideą jest promowanie polskiej wołowiny i wieprzowiny.
O puchar walczyć będzie dziesięć dwuosobowych drużyn, które przygotują przystawkę na bazie mięsa wołowego i danie główne z wykorzystaniem wieprzowiny. Jury składające się z doświadczonych szefów kuchni oceni dania i wyłoni laureatów.
Organizatorem i pomysłodawcą wydarzenia jest Związek Polskie Mięso, a za jego realizację odpowiedzialna jest Akademia Kulinarna Marcina Budynka. Konkurs został objęty patronatem Klubu Szefów Kuchni.
Laureatami pierwszej edycji zostali Patryk Jankowski i Maja Siebert – reprezentanci Zespołu Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie, Technikum w Murowanej Goślinie, którzy przygotowali: ballotine / szynka wędzona / palone siano / pyry z gzikiem / krokiet / shimeji / demi glace z borówką brusznicą.
Projekt finansowany jest z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego i Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Regulamin i formularze do pobrania: https://t.ly/Wgb29
Zgłoszenia do konkursu powinny być dokonane w formie pisemnej drogą mailową na załączonych formularzach wraz z recepturą i opisem przygotowania dań konkursowych oraz wyraźnym zdjęciem przygotowanych potraw. Komplet dokumentów zgłoszeniowych należy przesłać drogą mailową na adres: sylwia.boetcher@gmail.com.